10 Nisan 2020 Cuma

İstanbul’da yoğun bakımlar dolmak üzere iddiası!

Salgının adeta merkez üssü haline gelen İstanbul’da yoğun bakım ünitelerinin büyük oranda dolduğu iddia ediliyor. Öyle ki bazı yerlerde ameliyathaneleri yoğun bakıma göre hazırlama çalışmaları yürütülüyor.

BOLD – Koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle yoğun bakım ünitelerinde aşırı yoğunluk yaşanıyor. İstanbul’da doluluk oranının yüksek seyrettiği, bazı yerlerde ameliyathanelerin yoğun bakım için hazırlandığı ani bir artışta buraların kullanılabileceği aktarıldı.

VAKALARIN EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ 5 İLDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLABİLİR

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre uzmanlar, Bu işten kurtulmak istiyorsak öncelikle birbirimize hastalığı bulaştıracak her türlü şartı ortadan kaldırmamız gerek. Vakaların en çok görüldüğü beş ilde sokağa çıkma yasağı olabilir” görüşünü dillendirdi.

Türkiye’de yetişkinler için 24 bini aşkın yoğun bakım yatağı bulunuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın beyanına göre bunların yüzde 63’i dolu. Fakat vaka artış hızıyla tedavi gören hasta sayısındaki yükseliş ‘yetersizlik’ endişesine yol açıyor.

PİK NOKTASININ NEREYE VARACAĞI BELLİ DEĞİL

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, “Belki tüm Türkiye’de değil ama en çok vaka görülen beş ilde sokağa çıkma yasağı olabilir. Olası büyük dalgaya hazırlık var; yeni yoğun bakım yatakları devreye sokuluyor, yeni hastanelerin kısım kısım açılması planlanıyor. Ne var ki pik noktasının nereye varacağı belli değil, Fransa’da bir günde bin 400 kişi öldü.”

PENDİK ARAŞTIRMADA 24 AMELİYATHANEDEN 14’Ü AYRILDI

Cinel, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 24 ameliyathanenin 14’ünün vaka artışı halinde yoğun bakım olarak kullanılmak üzere ayrıldığı bilgisini verdi.

Yoğun bakımın yatakla solunum cihazından ibaret olmadığını belirtip “Yoğun bakım ekip işidir. Yalnız ekip sağlığını korumak, yatak sayısını artırmak çözüm olmayabilir. İllerde yoğun bakım ekipleri kurulmalı. Korona harici yoğun bakım hastaları özel hastanelere tahliye edilebilir” dedi.

HASTA YOĞUNLUĞU ARTARSA BİZİM SAĞLIK SİSTEMİ DE ÇÖKER

Ankara Üniversitesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal ise İstanbul’da yoğun bakımların büyük oranda dolu olduğu yönünde bilgiler geldiğini kaydetti.

“Türkiye’deki temel sorun şeffaf olunmaması. İstanbul için genel kanaat şu: İşler çok iyi gitmiyor, birtakım şehirler nispeten daha iyi. Yoğun hasta gelirse tüm sağlık sistemlerinde olduğu gibi bizim de sistemimizin çökmekten başka çaresi olamaz. Çözüm yoğun bakıma hasta yollamamaktan geçiyor. İzole halde yaşar hale geçmemiz gerek” diye konuştu.

Eczanelerden ücretsiz maske dağıtımı bugün başlıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder