15 Temmuz 2020 Çarşamba

Afife Jale’nin hayatı beyazperdeye aktarılacak

Sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncu olarak bilinen Afife Jale’nin hayatı film oluyor. Filmde Afife Jale’yi canlandıracak oyuncu için ise iki isim öne çıkmış durumda.

BOLD– Klip yönetmenliğinden uzun metraja geçen Emir Khalilzadeh’in yöneteceği filmde 1919’da ilk Müslüman kadın oyuncu olarak sahneye çıkan Afife Jale’yi Serenay Sarıkaya, Özge Özpirinççi ikilisinden birinin canlandırması bekleniyor.

2016’da Afife Jale Tiyatro Ödüllerinin 20. yılı dolayısıyla ünlü kadın oyuncular Afife Jale’yle özdeşleşen pozu vermişti.

AFİFE JALE KİMDİR?

1902 yılında İstanbul’da doğan Afife Jale, Darülbedayi’nin 10 Kasım 1918’de tiyatro kursları için açtığı sınavı kazandı. Müslüman kadınların sahneye çıkmasının halen geleneksel olarak yasak olduğu için 1920 yılına kadar oyunların provalarına katıldı, fakat sahneye çıkamadı.

1919 yılının 13 Nisan gecesi Kadıköy’deki Apollon Sineması’nda ilk gösterimi yapılacak olan, Hüseyin Suat’ın Yamalar adlı oyununda, Emel rolünü oynayan Eliza Binemeciyan’ın Paris’e gidişi üzerine onun yerine “Jale„ takma adı ile sahneye çıktı. Böylece sahneye çıkan ilk Türk kadını olarak tarihe geçti. O günden sonra “Afife Jale” olarak anılan Afife Hanım, ertesi hafta Tatlı Sır oyunu ile sahneye çıktı ve o gece polis tarafından tutuklanmak istendi. Kınar Hanım’ın yardımıyla kaçtı. Üçüncü piyesi olan Odalık oynanırken tiyatro polis tarafından basıldı ve tutuklanmamak için kaçmak zorunda kaldı. Dahiliye nezaretinin Müslüman kadınların kesinlikle sahneye çıkamayacaklarına dair bildirisi Darülbedayi Yönetim Kurulu’na ulaştırılınca işten çıkarıldı.

Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle şiddetli baş ağrıları çeken Afife Hanım, doktorunun morfinle tedavi yoluna gitmesi üzerine morfin bağımlısı oldu. Birkaç yıl sonra Burhanettin Tepsi Kumpanyası ile Anadolu’da turneye çıktı; daha sonra da Fikret Şadi’nin Milli Sahne’siyle çeşitli kentlerde temsiller verdi. 1923’ten sonra Müslüman kadınların sahneye çıkması önündeki engel kalkmış olsa da morfin bağımlılığı nedeniyle sağlığı iyice bozulmuş olan Afife Jale bir daha sahneye çıkmadı.

Ünlü oyuncu, henüz 39 yaşındayken morfin bağımlılığı nedeniyle dostları tarafından yatırıldığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde 24 Temmuz 1941’de vefat etti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder