18 Temmuz 2020 Cumartesi

Rezervi alarm veren Merkez Bankası piyasadan 9,2 milyar dolar çekecek

Brüt rezervi 50 milyar doların altına gerileyen Merkez Bankası, mart ayında piyasaya verdiği likiditenin bir kısmını geri çekecek. Yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm bankalar için 300 baz puan artıran banka, bu hamleyle 9,2 milyar dolar elde edecek.

BOLD – Merkez Bankası (TCMB), yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırdı. Bu hamleyle Merkez Bankası piyasadan 9.2 milyar dolar çekip brüt rezervlere ekleyecek.

BRÜT REZERV 50 MİLYAR DOLARIN ALTINA İNMİŞTİ

TCMB, bankalardaki mevduatın belirli bir kısmını “zorunlu karşılık” olarak TCMB’de tutuyor. Yabancı para zorunlu karşılıklar, TCMB brüt rezervi kalemleri arasında yer alıyor. Mevduatın ne kadarının zorunlu karşılık olarak tutulacağına ilişkin oranlar TCMB tarafından dönem dönem değiştiriliyor. 10 Temmuz 2020 itibarıyla TCMB’nin 40,4 milyar dolar değerinde altın, 49,6 milyar dolar değerinde döviz rezervi bulunuyor.

PİYASALARA 14.3 MİLYAR DOLAR VERİLMİŞTİ

Bankadan yapılan açıklamada Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla 17 Mart tarihinde açıklanan tedbirler çerçevesinde bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranlarının 500 baz puan indirildiği hatırlatılarak, “5,1 milyar ABD doları karşılığı likidite serbest bırakılmıştı. Buna ek olarak, reel kredi büyüme koşullarını ilk defa sağlayan bankalara yaklaşık 9,2 milyar ABD doları karşılığı likidite verilmiş, böylece bankacılık sistemine toplam 14,3 milyar ABD doları karşılığı likidite sağlanmıştı” denildi.

9.2 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR

Normalleşme sürecinin bir parçası olarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm bankalar için 300 baz puan artırılmasına karar verildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Alınan bu kararla, piyasadan yaklaşık 9,2 milyar ABD doları tutarında döviz ve altın cinsinden likidite çekilmesi beklenmektedir. Söz konusu değişiklik, tesisi 24 Temmuz 2020 tarihinde başlayacak olan 10 Temmuz 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.”

Kaftancıoğlu: Bu ülkeyi ‘yandaş müteahhitler cumhuriyeti’ olmaktan çıkaracağız

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder