15 Temmuz 2020 Çarşamba

Tarlada üretim maliyetlerindeki artış hız kesmiyor

Döviz kurlarındaki artış başta olmak üzere birçok sebepten dolayı üretim maliyetlerindeki artış hız kesmiyor. Çiftçiler bu girdileri karşılamakta zorlanırken, bu artışlar fiyatlara zam olarak yansıyor.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) Haziran 2020 verileri, üretim maliyetlerindeki artışın sürdüğünü ortaya koydu. Üreticiler her geçen gün artan bu maliyeti karşılamakta zorlanıyor.

TARLADAKİ MALİYET ARTIYOR

TÜİK’e göre Tarım-ÜFE, 2020 Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.45, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8.49, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14.29 arttı. Haziranda tarladaki maliyeti en fazla artan ürün, yüzde 10.36 ile taze fasulye oldu. Bunu yüzde 10 ile barbunya, yüzde 9.28 ile kabuklu yerfıstığı, yüzde 6.62 ile yeşil mercimek, yüzde 4.60 ile sivribiber ve yüzde 3.01 ile çilek izledi. Maliyet artışından dolayı çiftçiyi zorlayan diğer ürünler arasında nohut ve antepfıstığı yer aldı.

TARIMSAL GİRDİLERİN BÜYÜK KISMI İTHAL

Üretim maliyetlerindeki artış, yüksek döviz kurlarından dolayı hız kesmiyor. Türkiye’de tarımsal girdi maliyetlerinin yaklaşık yüzde 90’ı ithal edildiği için, çiftçi bu girdileri karşılamakta zorlanıyor. Sektörlerde bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0.40, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1.58 ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 1.74 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0.35 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2.96 artış olarak gerçekleşti.

 

63 yaşındaki tutukluya mahkeme yolunda 16 saat kelepçeli eziyet

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder