18 Temmuz 2020 Cumartesi

Yandaş müteahhitlere verilen milyarlık ihaleler TBMM gündeminde

AKP iktidarının ihaleleri istediği firmalara verdiğine dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son beş yılda ihale bedeli 100 milyon TL’nin üzerinde olan yapım ihalelerinin verildiği yandaş firmaları TBMM gündemine taşıdı.

BOLD – CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde, son beş yılda ihale bedeli 100 milyon TL’nin üzerinde olan yapım ihalelerinin önemli kısmının beş inşaat şirketine verildiğine dikkat çekti. Özel, bu ihalelerin bedelinin daha sonra artırılarak kamunun zarara sokulduğunun altını çizdi.

ON MİLYARLARCA LİRALIK İHALELER ALDILAR

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde ihale listesinde yer alan şirketlerin iktidara yakınlıkları nedeniyle kamuoyuna oldukça tanıdık geldiklerini belirtti. Bu firmalara rekabeti ortadan kaldıran pazarlık usulü ile verildiğini hatırlatan Özel, “2016- Haziran 2020 arasında Kalyon İnşaat 24 milyar liralık, Kolin İnşaat 21,7 milyar liralık, Cengiz İnşaat 19,4 milyar liralık, Makyol İnşaat 12,3 milyar liralık. Özgün Yapı 12,3 milyar liralık ihaleyi tek başlarına ya da birbirleriyle oluşturdukları ortaklıklar aracılığıyla üstlendiler” dedi.

SÖZLEŞME BEDELİNDEN FAZLA ARTIŞ YAPILIYOR

Projelerin harcamaları konusunda yeterince bilgi verilmediği ve hazırlanan denetim raporlarının da sansürlendikten sonra sunulduğunu belirten Özel, “Rekabeti ortadan kaldırdığı için zaten yüksek bedellerle sözleşme imzalanan bu projelerde sonraki yıllarda da önemli miktarlarda keşif artışlarına gidildiği ifade edilmektedir. Bazı projelerde yüzde 100 oranında keşfi artışına gidildiği, diğer bir ifadeyle sözleşme bedelinin bir katından fazla ödeme yapıldığı iddiaları bulunmaktadır” dedi.

SAYIŞTAY GÖREVİNİ YERİNE GETİREMİYOR, MECLİS ARAŞTIRSIN

Kamu ihaleleriyle ilgili olarak gündemde bulunan iddiaların araştırılmasının TBMM’nin bir görevi olduğunu söyleyen Özel, “Sayıştayın bu görevini gerektiği gibi yerine getirmemesi nedeniyle kamu zararları katlanarak artmaktadır. Bu nedenle TBMM’nin kamu ihaleleri konusunda millet adına bir araştırma yapması zorunludur” ifadelerini kullandı.

AKP Kenter Tiyatrosu için komisyonda onay verdi Genel Kurulda karşı çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder