14 Temmuz 2020 Salı

Toplum ikiye bölündü: Maddi durumumuz geçen yıldan kötü

Ekonomik kriz ve sonrasında ortaya çıkan koronavirüsle sıkıntılı günler yaşayan halkın durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Araştırmaya göre Türkiye’de halkın yarısı, iktidarın ekonomi politikalarından memnun, diğer yarısı ise değil.

BOLD – Gezici Araştırma Şirketinin anketine katılanları çoğu, maddi durumlarının bir önceki yıla göre daha iyi olmadığını söyledi. Ankete katılanların yarıya yakını hükumetin sosyal, ekonomi ve istihdam politikasını başarılı bulmuyor.

HÜKUMETİN POLİTİKALARI YANLIŞ

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’ın haberine göre Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, araştırma şirketine ‘Kent Kültürü ve Demokrasi’ adıyla anket yaptırdı. Anket kapsamında 12 kentte 1126 kişiyle konuşuldu. Anket sonuçlarına göre pandemi döneminde hükumeti başarı bulanların oranı yüzde 51.1.

Yüzde 42.8 hükumetin sosyal, ekonomi ve istihdam politikasını başarılı bulmuyor. İktidarın muhalefet belediyelerine yönelik tutumuna ilişkin soruya katılımcıların yüzde 54.3’ü “Doğru bulmuyorum” dedi.

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

“Türkiye’nin en büyük sorunu nedir” yönündeki soruya 18-27 ve 28-43 yaş arası kişiler ‘ekonomi ve işsizlik’ yanıtını verdi. “Ekonomik durumunuzu nasıl ifade edersiniz” yönündeki soruya ankete katılanların yüzde 85’i ‘orta’ ya da ‘kötü-çok kötü’ olarak yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 58’i ekonomik durumlarının bir önceki yıldan daha kötü olduğunu ifade etti.

EVLER DAYANIKSIZ, HÜKUMET DEPREME HAZIR DEĞİL

Vatandaşların yüzde 52.3’ü oturduğu evin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor. Halkın yüzde 72’si depreme karşı hazırlıksız olduğunu ifade ederken hükumetin depreme hazırlıksız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 79.3 olarak ortaya çıkıyor. Kentsel dönüşümün başarılı olup olmadığı yönündeki soruya ise ankete katılanların yüzde 55.6’sı “Düzgün yürütülmüyor” yanıtını verdi.

GÜVENLİK KAYGILARI ÖN PLANA ÇIKTI

Ankete katılanların yüzde 65.4’ü sığınmacılara olumsuz, yüzde 26.6’ü ise olumlu bakıyor. Olumsuz bakanların yüzde 47.6’sı istihdamın olumsuz etkileneceğini söylerken, yüzde 31.1’i güvenlik sorunundan dolayı olduğunu belirtti. Özellikle 18-27 yaş arası genç nüfusun yüzde 62’si ucuz iş gücü oluşturacağı gerekçesiyle dışarıdan göç istemezken, yüzde 20’si ise güvenlik sorunu oluşturacağını söyledi. 44 yaş üstü bireylerin dörtte biri de güvenlik ve istihdamın yanı sıra kültürel yozlaşma kaygıları ile sığınmacıları istemediklerini vurguladı.

İmamoğlu, Şeyda Moza ve Berat Albayrak’a piyango gibi imar planına itiraz etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder