16 Temmuz 2020 Perşembe

Uzmanlardan salgın uyarısı: Sistem hafif geçirenleri tespit edemiyor

Türkiye’de koronavirüs testi pozitif çıkan insan sayısı binin altına düştü. Ama uzmanlar uyardı: Salgın henüz bitmedi.

BOLD – Türkiye’de 33 günün ardından koronavirüs testi pozitif vaka sayısının binin altına düştü. Bu durumun salgının bittiği anlamına gelmediğini hatırlatan uzmanlar, koronavirüse karşı dikkati olunması konusunda vatandaşları uyardı.

HAFİF GEÇİRENLERİ SİSTEM YAKALAMIYOR, ONLAR DA YAYIYOR

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, “Ailenizde birinde korona var ama sizde belirti yoksa ‘sakın evden çıkmayın, 14 gün karantinada kalın, belirti olursa test yapılır’ deniyor. Hastaneye gittiğinizde belirtiniz yoksa eve geri yolluyorlar. Böyle olunca sistem, hafif geçirenleri, asemptomatik olanları yakalamıyor. Bir enfeksiyon hastalığında asemptomatik vaka oranı yüksekse bunları yakalamak salgının önlenmesi ve yayılmasını engellemek için çok önemli. Çünkü bu kişiler hastalığı yaymaya devam ediyor” dedi.

YAYGIN ŞEKİLDE TEST YAPILMALI

Hastalığı belirtisiz geçenlerin oranının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Etiler, “Madem vaka sayısı sabitlendi, o zaman neden yoğun bakım sayısı ve entübe hasta sayısı sabitlenemedi? Bizim açımızdan entübe vakalar ve yoğun bakım vakalarının artıyor olması salgının aslında etkisini sürdürdüğünü, yayıldığını bile gösteriyor. Vakaların sabitlenmesi hastalığın bittiğini göstermiyor. Test sayıları yüksek gibi görünüyor ama burada belli gruplara tarama yapıldığı için aslında testler yüksek. Herkese yaygın şekilde test yapılmalı” dedi.

SINAVLAR SONRASI ARTIŞ BEKLERDİK AMA AZALMA VAR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da “Lise ve üniversite giriş sınavından sonra vaka sayılarında biraz daha artış olmasını beklerdik. Ama bir durağanlaşma var. Bunun test yapma kriterlerinin değiştirilmesi ve testlerin kime yapıldığının açıklanmaması nedeniyle tartışmasını yapamıyoruz. Dikkat çekici bir olgu, son bir hafta içinde özellikle aktif olgular içinde yoğun bakımda yatanların oranında artış olması. Halen risk devam ediyor. Yoğun bakım ve entübe en önemli bulgu. Ciddi azalmadan bahsetmek için şu an erken” dedi.

15 Temmuz Toplama Kampı: Kurbanlardan biri ilk kez konuşuyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder