12 Eylül 2020 Cumartesi

7 aydır maaşlarını ödemediği 35 madenciyi işten attı

7 aydır maaşlarını alamayan 35 madenci, hakları için eylem yapmaya başlayınca patron tarafından işten çıkarıldı. Koronavirüs nedeniyle işten çıkarmaların yasaklanması da patronu bu kararından vazgeçiremedi.

BOLD – Karaman Ermenek’teki Seba Madencilik Şirketi’ne bağlı maden ocağında yedi aydır maaş alamadıkları için direnen 35 işçi işten atıldı. İşten çıkarmanın yasak olması nedeniyle de gerekçe olarak “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” gösterildi.

HAKLARIMIZI İSTEDİK, İŞTEN ATILDIK

BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan Seba Madencilik’te çalışan ve işten atılan maden işçisi Barış Karagöz, “Biz 7 aydır Seba Madencilik’ten maaşlarımızı alamıyorduk. Haklarımızın ödenmesi için üretimi durdurma ve grev yapma kararı aldık. Patron bizim kararlılığımız karşısında ise bize beş aylık maaşımızı ödedi. Haklarımızın tamamını almak için bir protokol imzalayarak anlaşma yapmak istedik ama patronumuz buna da yanaşmadı” dedi.

DİRENEN İŞÇİLERİ DEVLET KURUMLARI TEHDİT EDİYOR

Bağımsız Maden-İş Sendikasından yapılan açıklamada ise işten atma yasağının kocaman bir yalan olduğu belirtilerek, “Seba Madencilik’te 7 aydır alamadıkları maaşları için İş Kanunu’nun 34’üncü maddesine göre direnen üyelerimizi devlet kurumları tehdit ediyor, Hak-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikalar tehdit ediyor. Patron direnen işçileri ahlaksız ilan edip işten atıyor” ifadelerine yer verildi.

VEKİLLERDEN DİRENEN İŞÇİLERE ZİYARET

Öte yandan direnen işçileri CHP ve İyi Parti milletvekilleri ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ziyareti sırasında, Anayasa’ya göre madenlerin devredilemeyeceğini ve devlete ait olduğunu vurgulayarak, “Anayasa’nın sağından solundan dolanılarak, devletin madeni özel şirkete veriliyor. Şimdi bu madenleri verenler nerede, ortada yok. Buradaki mağduriyeti kimse görmüyor” dedi.

Boston Doğu finaline çıktı: Enes Kanter tarihe geçti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder