9 Eylül 2020 Çarşamba

TL’deki erime devam ediyor

Dolar dün 7.4905 lira seviyesine kadar çıkarak yeni bir rekor daha kırdı. TL dolar karşısında bu ayın başından bu yana 12 kuruş değer kaybederken; kaynak sorunu, artan vakalar, Doğu Akdeniz’deki gerilim ve iç politikadaki kutuplaşma kur şoku riskini artırıyor.

BOLD – Merkez Bankasının sıkılaştırma adımlarına rağmen, dış kaynak sorunu, artan Kovid-19 vakaları, Doğu Akdeniz’deki jeopolitik gerilim ve iç politikadaki kutuplaşma gibi sorunlar nedeniyle Türk Lirası’ndaki erime devam ediyor. Doların uluslararası piyasalarda da güçlenmeye başlaması TL’deki kaybı artırıyor.

DOLAR REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

Bu gelişmeler ışığında dolar, TL karşısında rekorunu dün de yeniledi. Dolar/TL dün gün içinde 7.4905 liraya kadar çıktı. Günü de 7.4900 lira seviyesinde kapattı. Euro/TL 8.8110-8.8400 arasında işlem görürken, Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı. Dolardaki durumu yorumlayan Ünlü Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Akyol, “Haftanın geri kalanında TL’deki değer kaybının diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden ayrışarak devam etmesi durumunda Merkez Bankasının buna ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı çekerek cevap verebileceğini düşünüyoruz” dedi.

YABANCI YATIRIMCILAR TÜRKİYE’DEN KAÇIYOR

Türkiye’deki mali piyasalarda sorunlar devam ederken, uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul’dan çıkışı da sürüyor. Bu yatırımcılar tür hisse senedi piyasasında ağustosta net 817 milyon dolarlık satış yaparken, yıl başından bu yana satışları 5.9 milyar dolara yükseldi. Hisse piyasasında 2019’da yüzde 66 yabancı yatırımcıların payı, Reuters’in haberine göre geçen ay 3.3 yüzde puan düşüşle yüzde 51.6’ya geriledi.

Cumhurbaşkanlığı Ayasofya’nın tekrar müze olması için temyize başvurmuş

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder