9 Eylül 2020 Çarşamba

İmam hatipler derslik başına düşen öğrenci sayısında özel okullarla yarışıyor

MEB’in verileri imam hatip liselerine yapılan ayrıcalıklardan birini daha ortaya çıkardı. 2019-2020’de imam hatip dışındaki liselerde derslik başına öğrenci sayısı 33 olurken, imam hatip liselerinde derslik başına 13,4, özel liselerde 10,8 öğrenci düştü.

BOLD – Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) açıkladığı 2019-2020 istatistikleri plansızlığı bir kez daha gözler önüne serdi. İstatistiklere göre devlete ait liselerde derslik başına öğrenci sayısı 22,5’ten 30,1’e yükselirken, imam hatip liselerinde ise derslik başına öğrenci sayısı geçen yıla göre azalarak 13,8’e düştü.

İMAM HATİPLERE TALEP AZALDI

MEB’in verilerine göre liselerde 2018-2019’da derslik başına öğrenci sayısı 22,5’ti. Ancak derslik sayısı artsa da öğrenci sayısında da meydana gelen artış nedeniyle bu sayı 30,1’e yükseldi. İmam hatip liselerinde ise 2018-2019’da derslik başına öğrenci sayısı 14,4’tü. Derslik sayıları artıp öğrenci sayıları azalınca imam hatip lisesinde bu sayı 13,8’e geriledi. Özel okullarda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Buralarda da derslik başına öğrenci sayısı 11,3’ten 10,8’e düştü.

DERSLİKLERİN YÜZDE 45’İ BOŞ

BirGün’den Mustafa Kömüş’e konuşan Eğitim Uzmanı Ali Taştan AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana öz evlat, üvey evlat ayrımı yürüttüğünü söyleyerek, “Onlar için birtakım liseler çok önemli oldu, diğer okul türleri çok önemli olmadı. Daha önceki rakamlara da baktığımız zaman imam hatip ve meslek liselerinin yaklaşık yüzde 45’inin dersliklerinin boş olduğunu görüyoruz. Son bir yıl içerisinde imam hatiplerdeki derslik başına düşen öğrenci sayısının 13’lere inilmesi; diğer taraftan da üvey evlat olarak görülen fen lisesi, Anadolu lisesi gibi liselerde de 30’lu rakamlara ulaşması büyük bir sıkıntı. Bunu MEB de görüyor ama müdahale edemiyor. Bir türlü değişikliğe gidilmiyor. Devletin kaynakları boşa gidiyor” dedi.

45’ER KİŞİLİK SINIFLAR VAR

Bazı okullarda temizlik görevlisi olmadığını aktaran Taştan, “Hal böyleyken 13 kişilik sınıflar var ediyorsunuz. 45’er kişilik sınıflarda ikili öğretim yapan, akşam yedide sekizde dersi biten okullar var. Bu akılla, mantıkla izah edilecek bir durum değil. MEB’in yatırım bütçesi verimli kullanılmıyor. MEB imam hatiplere ciddi oranda yatırım yapmış, diğer yanda üvey evlat okullara bir yatırım sunmamış. Özel okullara 2019’da 5.8 milyar lira para verdiler. MEB’in bir yıllık yatırım bütçesi 5 buçuk milyar lira civarında” dedi.

Kamu kuruluşlarının zararını da halk ödüyor: 15 yılda 543 milyar lira

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder