11 Eylül 2020 Cuma

AKP şimdi de hortumu Bireysel Emeklilik Fonu’na bağladı

Kendinden önceki hükumetleri fonların içini boşaltmakla suçlayan AKP, şimdi eleştirdiği hatayı kendisi yapıyor. Kâr eden kumu kurumlarını varlık fonunda toplayıp zarar eder hale getiren hükumet, şimdi de BES’teki 155 milyar liraya göz dikti.

BOLD – Hükumet kayak bulmakta zorlanıyor. Sıra vatandaşın emeklilik birikimlerine geldi. Vatandaş emeklilik tasarruflarının şirketlere kullandırılarak kaynağının kısa sürede heba edilmesinden endişe ediyor.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI ENDİŞE OLUŞTURDU

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) toplanan milyarlarca lirayla özel sektöre kaynak sağlanabileceğini söylemesi sistemde bulunanlar açısından büyük tedirginlik oluşturdu. Toplam 6.8 milyon katılımcısı bulunan BES’in büyüklüğü ağustos sonu itibarıyla 145.2 milyar liraya ulaşmış durumda. Sözcü’de yer alan habere göre; bu birikime bir de 2017’de başlatılan Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) biriken 10.1 milyar lira eklenince emeklilik fonlarının büyüklüğü 155.3 milyar liraya ulaşıyor. BES katılımcıları, Erdoğan’ın son açıklamalarının ardından birikimlerine dair endişe yaşamaya başladı.

BES’TEN ÇIKIŞLAR ARTTI

Hemen herkesin aklına gelen en büyük kaygı, vatandaşın alın terinden biriktirdiği emeklilik tasarrufların şirketlere kullandırılması ve kaynağının kısa sürede heba edilmesi. Bankacıların verdiği bilgiye göre, insanlar BES fonlarını bozdurmaya başladı bile. Fondaki birikimler ile kredi olarak ne şekilde kaynak sağlanabileceğine yönelik ayrıntılar henüz netleşmedi. Ancak uzmanların verdiği bilgiye göre, sistemde biriken para ile uzun vadeli ve düşük faizli kredi olarak finansman sağlanabilmesi mevcut kanun ve fon yapısı ile mümkün değil. Paranın yüzde 46’sı kamu tahvil-bonoları ile kira sertifikalarında değerlendiriliyor. BES paraları önemli ölçüde kamu kaynağı olarak kullanılıyor.

EMEKLİLİKTEN SONRA SIRA BES’TE

Erdoğan’ın BES’le ilgili açıklamalarına tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Hükumetin iştahı, kaynakları tükettikçe vatandaşın diğer birikimlerine yöneliyor. Çalışanların kıdem tazminatlarını gözüne kestiren hükumet, işçi kesiminin tepkilerinden korkup bu fikri rafa kaldırdı. Bugün ise anlıyoruz ki, sırada vatandaşın emeklilik birikimleri var. Böyle bir hareket vatandaşın mülkiyet hakkına tecavüz olur. Uluslararası finansal ilkelerin dışına çıkılmadıkça sistemden ucuz kaynak yaratma olanağı çok kısıtlı” dedi.

DEVLETE GÜVENİ SARSAR, PANİK OLUŞTURABİLİR

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı da “Eğer devlet olarak siz buna el koyup, üç beş tane yandaş firmaya kredi olarak düşünürseniz bu, devlete güveni sarsar. Panik yaratıp, bireysel emeklilikten çıkmayı hızlandırabilir” diye konuştu.

FAKFUKFON AMACI DIŞINDA KULLANILDI

1986 yılında Fakir Fukara Fonu (FakFukFon) olarak bilinen Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, hem Turgut Özal hem de sonraki hükumetler tarafından çeşitli sermaye çevrelerine proje destek ve teşvikleri adı altında kaynak aktarmak için kullanıldı. 2011 Sayıştay denetiminde bu fonda biriken 7.7 milyon liralık promosyon gelirinin valiler ve kaymakamlar tarafından pastane, kuruyemiş, kozmetik, çiçek, şoför, mobilya, dekorasyon gibi harcamalarda kullanıldığı ortaya çıktı.

KONUT EDİNDİRME FONU DA İÇ EDİLMİŞTİ

İşçi ve emekçileri konut sahibi yapmak için ücretlerden zorla yapılan kesintilerle oluşturulan Konut Edindirme Yardım Fonu’nun (KEY) akıbeti de farklı olmadı. Milyonlarca kişi hiç ödeme almadı ve tek bir işçi bile bu fon sayesinde ev sahibi olamadı. 1988’de kurulan Zorunlu Tasarruf Fonu için işveren ve devlet payının yanında işçilerden yüzde 2’lik zorunlu kesinti yapıldı. 2006 yılında fon tasfiye edildiğinde, fonun kamu bankalarına düşük faizle yatırıldığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder