12 Eylül 2020 Cumartesi

Kaçırılan Belaruslu muhalif lider Kolesnikova için Türkiye’den BM’ye başvuru

Belarus’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestolar devam ederken kaçırılan muhalif lider Maria Kolesnikova’nın bulunması için İnsan hakları hukukçusu Kurtuluş Baştimar BM’ye başvuru yaptı.

BOLD – Belarus’ta maskeli kişilerce kaçırılarak Ukrayna’ya sınır dışı edilmeye çalışılan ve pasaportunu yırtınca gözaltına alınan muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova için Türkiye’den Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuru yapıldı. Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre insan hakları hukukçusu Kurtuluş Baştimar, Belarus Helsinki Komitesi aracılığıyla Kolesnikova’ya ilişkin BM Zorunlu ve İstemsiz Kayıplar Çalışma Grubu’na yaptığı başvuruyla, muhalif liderin nerede ve sağlığının nasıl olduğunun Belarus hükumeti tarafından açıklanmasını ve tahliye edilmesini talep etti.

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’ya karşı başkanlık seçimlerinde güçlerini birleştiren kadın muhalif liderler arasında yer alan Maria Kolesnikova’nın kaçırılmasının ardından insan hakları alanında faaliyet yürüten çok sayıda kurum serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye şubesine de üye olan insan hakları hukukçusu Kurtuluş Baştimar, Kolesnikova’nın kaçırılma haberlerinin ardından gönüllü olarak muhalif lider için Birleşmiş Milletler’e başvuru yapabileceğini belirten bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Muhalif liderin de öncüsü olduğu ‘Birlikte Politika’ partisini de paylaşımına etiketleyen Baştimar’la Belarus Helsinki Komitesi iletişime geçti.

AVUKATLAR BASKI ALTINDA

Komitenin iletişime geçmesi üzerine acil bir şekilde ihlal başvurusu hazırlayan Baştimar başvuru sürecine ilişkin, “Türkiye’den ben başvuruyu hazırlayıp imza yetkisini de talep ettim. Belarus’taki avukatlar baskı altında olduğu için imza yetkisini verdiler. Bunun üzerine ben BM Zorunlu ve İstemsiz Kayıplar Çalışma Grubu’na başvuruyu gönderdim. Yaklaşık beş altı dakika sonra geri dönüş yaptılar ve yetki belgesini talep ettiler. Yetki belgesini imzalayarak direkt komiteye gönderdim ve hızlıca ‘hükumete gönderiyoruz’ diye geri dönüş yaptılar” dedi.

BM’ye yapılan başvuruda üç şey talep ettiklerini, bunlardan ilkinin Kolesnikova’nın nerede ve sağlığının nasıl olduğunun Belarus hükumeti tarafından açıklanması, ikincisinin ise tahliye edilmesi olduğunu belirten Baştimar, “Üçüncüsüyse adil yargılanma hakkının sağlanması oldu. Komite kaybolan kişilerin yerinin tespiti ve sağlığının iyi olduğuyla ilgili bir belirginlik talep ediyor. Sonrasında da tahliye edilmesi için gerekli diplomatik çalışmalar başlatılıyor” diye konuştu.

BM’nin Belarus hükumetine başvuruyu ve talepleri iletmesinin ardından işleyecek hukuki süreci ise Baştimar, “Belarus hükumetine iki aylık, bu başvurulara hızlı bir şekilde cevap verilmesiyle alakalı süre veriliyor. Muhalif liderin nerede, nasıl ve hangi koşullarda tutulduğunun açıklanması ve derhal tahliye edilmesini içeren bir bildiri gönderecekler. Bundan sonraki süreçte Belarus hükumetinin savunması alınacak. Sonrasında BM’nin kesin olarak kişinin tahliye edilmesini talep etmesini ve ülkesinde sağlıklı-güvenli bir şekilde bulunmasını sağlamasını bekliyoruz” ifadeleriyle aktardı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder