9 Eylül 2020 Çarşamba

Ertelenen borçlarda ödeme dönemi geldi: Parası olmayan esnaf dertli

Mart ayında başlayan koronavirüs salgını sonrası ertelenen borçların ödeme dönemi geldi. İş yapamayan esnaf, borçların yeniden ertelenmesini talep ediyor. Esnafın borç içinde olduğunu söyleyen İSTESOB Başkanı Yılmaz, “Esnaf ikinci dalgayı kaldıramaz” dedi.

BOLD – Ülkede salgının ilk dalgasında açıklanan paket, gelir değil, borç desteği sundu. Bu kapsamla krediler dağıtıldı, vergiler ertelendi. Salgın yeniden yayılırken şimdi de kredi ve ertelenen vergi ödemelerinin vadesi geldi.

DAĞITILAN KREDİLER BORÇ YÜKÜNÜ ARTIRDI

Salgın döneminde kamu bankaları aracılığıyla hane halkı geliri 5 bin liranın altında olan vatandaşlara 10 bin liraya kadar 6 ay geri ödemesiz düşük faizli kredi dağıtıldı. Nisan ayından bu yana yaklaşık 6 milyondan fazla vatandaşın aldığı ihtiyaç kredisinin toplam tutarı 37 milyar lirayı buldu. Bunların ödenmesi ise bu ay itibariyle başlayacak. Salgından etkilenen sektörlerin KDV ve muhtasar ödemeleri ekim, kasım ve aralık aylarına ertelenmişti. Ötelenen borçların ödeme vakti gelirken durumunu düzeltemeyen esnaf ise kara kara düşünüyor.

SALGIN ÖNCESİ CİROSUNA ULAŞAN ESNAF YOK

Esnafın durumunu BirGün’den Havva Gümüşkaya’ya değerlendiren İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, oluşacak ekonomik mağduriyetlerin önüne geçmek için esnafa sağlanan kredi desteğinin devam etmesi ve kredi, sigorta primi ile vergi borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti. Salgın tedbirleri kapsamında sadece İstanbul’da 19 farklı sektörde 93 bin 726 esnaf ve sanatkarın iş yerinin 4 ay süreyle kapalı kaldığını hatırlatan Yılmaz, hiçbir sektörün salgın öncesi cirolarına ulaşamadığını vurguladı.

ESNAF MAAŞ ÖDEMEK İÇİN KREDİ ÇEKTİ

Esnaf ve sanatkârın, kira borcunu, aldıkları ürünlerin parasını ve yanında çalışanın maaşını ödemekte zorluk çektiğini hatırlatan Yılmaz, “İstanbul’da faaliyet gösteren her 4 esnaftan 3’ü banka kredisi çekerek, salgın sürecinde ayakta durmaya çalıştı” dedi. Esnafın borcunu ödeyebilmesi için faizsiz kredi desteği talep eden Yılmaz, mevcut kredilerin faizlerinin silinmesi ve ödemelerin ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Korkunç iddia! Gümüşhane’de hücreye konulan koronavirüslü mahkum ölü bulundu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder