12 Eylül 2020 Cumartesi

Afgan hükumeti ile Taliban arasında tarihi barış görüşmeleri başladı

Afganistan hükumeti ile Taliban temsilcileri, tarihi barış görüşmesi için Katar’da buluştu. Uzlaşma Konseyinden, “Birbirimize el verirsek ve dürüstçe barış için çalışırsak, ülkede devam eden sefalet sona erer” açıklaması geldi.

BOLD – Katar’ın başkenti Doha, Afganistan hükumet ile Taliban arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Afgan hükumeti ve Taliban temsilcilerinin bir araya gelmesiyle beraber 20 yıldır süren çatışmaların sona ereceğini ve barış anlaşmasına varılabileceğini dile getirdi. Doha’da bir otelde düzenlenen tarihi görüşme öncesinde Abdullah, “Birbirimize el verirsek ve dürüstçe barış için çalışırsak, ülkede devam eden sefaletin sona ereceğine inanıyorum” dedi.

ABD’nin arabulucuğunda düzenlenen toplantı başlamadan önce konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, barış sürecinde Afgan halkının haklarının korunacağını dile getirdi ve taraflara bu fırsatı değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani ise, uzun süredir savaşan tarafların ‘mevcut zorluklar doğrultusunda nihai bir karar ver vermeleri gerektiğini’ aktardı. Görüşmeye video konferans yoluyla katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin Afganistan-Taliban görüşmelerine ev sahipliği yapmaktan ‘mutluluk duyacağını’ dile getirdi.

ABD ile Taliban arasında askerlerin geri çekilmesi için şubat ayında imzalanan anlaşmayla beraber, barış müzakerelerinin düzenlenmesi öngörülüyordu. Aylar süren gecikmelerin ardından düzenlenen görüşme öncesinde Afgan Ulusal Meclisi, Taliban’la barış görüşmeleri kapsamında 400 önde gelen militanın serbest bırakılması kararını almıştı.

Ayşe Koca tutuklu babasıyla vedalaşıp hayata gözlerini yumdu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder