8 Eylül 2020 Salı

Anayasa Mahkemesi KHK’lı avukatlarla ilgili kararını verdi

15 Temmuz sonrasında kamudan KHK ile ihraç edilen avukatların serbest avukatlık yapamayacaklarına ilişkin karar, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yüksek mahkeme kararı oy birliği ile aldı.

BOLD – 15 Temmuz sonrasında kamudaki görevinden KHK ile ihraç edilen ve KHK nedeniyle bu nedenle serbest avukatlık da yapamayarak “açlığa mahkum edilen” hukukçular için Anayasa Mahkemesinden (AYM) hak ihlali kararı çıktı.

YEREL MAHKEME BAKANLIK LEHİNE KARAR VERDİ

Çanakkale Cumhuriyet Savcısı M.B ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda iletişim uzmanı Taner Mahmutoğlu, 15 Temmuz’un ardından mesleklerinden ihraç edildi. M.B. ve Mahmutoğlu, avukatlık mesleğini yerine getirebilmek için bağlı bulundukları kentlerin barolarına başvuruda bulundu. Barolar bu talebi kabul ederken Adalet Bakanlığı ise kararların yeniden gözden geçirilmesini istedi. Bu karara rağmen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, baroların kararında direndi ve bu kişilerin avukatlık yapabileceğine hükmetti. Daha sonra bakanlığın itirazı üzerine yerel mahkemeler TBB’nin bu kararını iptal etti.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Bu gelişmelerin ardından iki avukat yargı yoluna gitti. Yerel mahkemelere itirazlarda bulunan avukatların başvuruları her seferinde reddedildi. İki eski hukukçu, son olarak AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM Genel Kurulu, yaptığı incelemede, KHK ile ihraç edilen hukukçuların serbest avukatlık mesleğini icra etmekten alıkoyan müdahalenin kanuni bir dayanağı olmadığını tespit etti. Yüksek Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararla iki avukatın özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine ve avukatlık mesleğini yapamayacaklarına ilişkin yargı kararlarının “yeniden gözden geçirilmesi için” iade edilmesine hükmetti.

Tablo vahim: Sadece bir ayda 560 kadın yardım talep etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder