12 Eylül 2020 Cumartesi

Sanatçılardan tutarsız yasaklara tepki: Nasıl yaşayacağız?

İstanbul Valiliği tarafından 14 Eylül itibariyle konser, festival vb. sanat etkinliklerinin yasaklanmasına tepki gösteren sanatçılar hayatımızı nasıl sürdüreceğiz diye soruyor.

BOLD– Kovid-19 pandemisi sürecinde işleri durma noktasına gelen sanat camiası AVM’ler kafeler hatta miting alanları bile açıkken sosyal mesafe ve hijyene dikkat konusunda etkili tedbirler almanın daha kolay olduğu sanat etkinliklerinin yasaklanmasındaki tutarsızlığa tepki gösterdi.

GÖLGE ETMEYİN DEDİK ONU BİLE BECEREMEDİNİZ

AKP politikaları yüzünden zorda olan sanat camiasına bir darbe de İstanbul Valiliğinden geldi. Türkiye’nin sanatsal etkinliklerinin büyük bir kısmının gerçekleştiği, dolayısıyla sanat emekçilerinin çoğunluğunun yaşadığı İstanbul’da 14 Eylül Pazartesi gününden itibaren konserler, festivaller vb. sanat faaliyetleri yasaklandı.

AKP’nin sanatçılara alternatif bir yol sunmayan ve herhangi bir maddi destek de içermeyen politikaları çerçevesinde gelen bu yasağa birçok sanatçı tepki gösterdi. Birgün’ün haberine göre bazı sanatçıların tepkileri şöyle:

Levent Üzümcü: Tek nefes alacağımız yer açık hava oyunları ve konserleriydi. Gelen tüm seyircilere ateş kontrolü yapılıyor; maskeli bir şekilde 1,5 metre aralıklı mesafede oturuyorlardı. Size, “sizden destek bekleyen sizin gibi olsun, gölge etmeyin yeter” demiştik, onu da beceremediniz.

Harun Tekin: Başka yollar bulunacak, başka şeyler yapılacak. Dayanışmanın bütün yolları denenecek. Hiç kimsenin şüphesi olmasın: tedbiri de istibdadı da anlayan anlatacak. Müzik, uygarlık tarihi boyunca her toplumda var. Yine olacak. Başka ne var, ne yoksa, hepsini de yine biz anlatacağız.

Mert Fırat: Uçaklar, havaalanları, marketler, pazar yerleri, miting alanları, kafe ve restoranlar ve diğer toplanma alanları açık. Yani hiç sorun yok?!

Yeşim Özsoy(Galataperform kurucusu): Sanat temel bir kimlik alanı ve ihtiyaçtır. Bu alanda gururla yaşayan var olan bireyler vardır. Bu bireyler ancak bu alanda yaşarlar yoksa hem sanat hem de bireylerin kendisi yok olur. Sanat keyfekeder iptal edilip üstü kapanacak değersiz bir malzeme değildir.

Kıvanç Sezer (yönetmen): Müzik, tiyatro ve gösteri sanatları emekçilerini bir gecede alınan kararla İstanbul’daki açıkhava etkinlikleri dâhil iptal ederek ne yapmak istiyorsunuz? Bu insanlar yaşamını nasıl sürdürecek? Neden bir gecede alınıyor bu kararlar? Bir destek planınız var mı?

Yonca Lodi: Kitap okumanın ceza olarak verildiği bir ülkede sanatla uğraşmaya çalışan bir avuç insanız işte! Gerçekten çok üzgün ve bezginim.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder