11 Eylül 2020 Cuma

İstanbul için korkutan uyarı: Vakaların artma ihtimali var

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’dan İstanbul için korkutan uyarı geldi. Kayıpmaz, İstanbul’a Anadolu’dan dönüşlerin başlamasıyla gelecek birkaç hafta içerisinde vaka sayılarının artma ihtimalinin bulunduğunun altını çizdi. 

BOLD – Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, memleketten İstanbul’a başlayan dönüşlerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını vakalarını artıracağını öne sürdü.

TEDBİRLER BİR KENARA BIRAKILDI

Doç. Dr. Kayıpmaz, Türkiye’nin merkezinde yer alan Ankara’nın konumu itibarıyla diğer illerle bağlantısının bulunduğunu, yaz tatili için tatil beldelerine ve memleketlerine gidenlerin dönmesiyle Ankara’da vaka sayılarında artışların yaşandığını söyledi. Salgının ilk aşamasında Ankara’nın kurallara uyma konusunda çok iyi olduğuna işaret eden Kayıpmaz, normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan itibaren tedbirlerin bir kenara bırakıldığını belirtti. Kontrollü bir sosyal yaşantı sürdürmenin gerekliliğine belirten Kayıpmaz, Ankara’da tedbirsizliğin, rehavetin ciddi boyutlara ulaştığının görüldüğünü kaydetti.

SALGININ MERKEZ ÜSSÜ ANKARA

Ankara’nın şu anda salgının merkez üssü haline geldiğini belirten Kayıpmaz, “Üniversite hastanelerinin yöneticilerinin açıklamalarını duyuyoruz, ‘yoğun bakımlarındaki kapasitenin yüzde 100’e ulaştığı’ konusunda… Bu tehlike sadece Ankara için geçerli değil. Diğer büyükşehirlerimiz için de var. Ankara’da vaka sayıları İstanbul’un 2 katı gibi görünse de İstanbul’a Anadolu’dan dönüşlerin başlamasıyla önümüzdeki birkaç hafta içerisinde vaka sayılarının artma ihtimali var. Bu ihtimalin önüne geçebilmekte yine bizim elimizde. Memleketlerinden gelen insanlar bir miktar daha kurallara uymaya devam edecek. Mümkün olduğunca evde kalacak” dedi.

KARANTİNA YERİNE SEYAHAT YAPMAK İSTİYORLAR

Karantinada olması gereken 153 bin kişinin şehirlerarası seyahat etmek için başvuruda bulunduğuna değinen Kayıpmaz, “Kurallar varken de kurallara uyulmadığını görüyoruz. Cezası var. İnsanların buna da uymadığını görüyoruz. Birçok insanın hasta olmasına ya da yaşamını kaybetmesine sebep oluyorlar. Duyarsız bir davranış söz konusu. Sokak arası düğünleri yasaklıyorsunuz ama gelen görüntüler hala bunun devam ettiğini gösteriyor. Kız alma törenlerinde maskesiz, mesafesiz biçimde halay çekmeye devam edildiğini görüyoruz. Yasal olarak kısıtlamalar devam ediyor. Yöneticilerimizin getirdiği ciddi kurallar var. Bunlara uyulmadığını görüyoruz” diye konuştu. Kayıpmaz, insanların hastalanıp hastaneye başvurmadan olayın ciddiyetini kavrayamadığını kaydetti.

 

40. yılında 12 Eylül: Günümüzdeki baskıların o dönemden farkı yok!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder