20 Eylül 2021 Pazartesi

AKP dış cephe yenilemeyi 500 yıllık dış politika başarısı yaptı

Adalet Partisi döneminden beri Dışişlerine hizmet veren Türkevi’ni yenilenme çalışmalarını 500 yıllık başarı olarak yorumlayan AKP’li Özlem Zengin’e tepki yağdı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, online yapılacak olmasına rağmen kalabalık bir heyetle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için ABD’nin New York kentinde bulunuyor.

Kentte çeşitli temaslarda bulunan Erdoğan, Türkevi’nin yeni binasının açılış töreninde konuştu. Erdoğan, “Burası BM nezdindeki daimi temsilciliğimize ve New York başkonsolosluğumuza ev sahipliği yapacak. BM binasının tam karşısında, bu denli önemli bir eseri hayata geçirmemiz ayrı bir anlam taşıyor” dedi. Erdoğan, Türkevi’nin kapılarının herkese açık olduğunu söyledi.

ERBAŞ DA DUA İÇİN ABD’DE

Erdoğan’ın ABD ziyaretine katılan ekipte yer alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da açılışta kürsüden dua okudu. Erdoğan’ın ABD gezisinin maliyetinin 10 milyon lirayı bulacağı belirtiliyor.

1977’DEN BERİ HİZMET VERİYOR

Amerikan bilişim devi IBM’den 1977 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in katkılarıyla satın alınan, 2013 yılına kadar Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu olarak hizmet veren binanın yerine 35 katlı gökdelen inşa edildi.

Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri taşıyan, lale şeklinde gökyüzüne yükselen Türkevi Binası, Downtown Manhattan, East River ve Long Island City’den görülebiliyor.

500 YILLIK BAŞARI

Öte yandan açılıştan bir kare paylaşan AKP’li Özlem Zengin, yenilenen binayı Türk Dış Politikasının en önemli olaylarından biri olduğunu iddia etti. Zengin, “500 Yıllık Türk Dış politika tarihinin en önemli günlerinden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

ÇILDIRMAMAK ELDE DEĞİL

Zengin’in ifadeleri siyaset bilimci Burak Yıldırım’ı çileden çıkardı. Binanın uzun yıllardan beri dış politikaya hizmet verdiğine atıfta bulunan Yıldırım, “Şaka gibi. Yıllar önce satın alınan bir binayı yenilerek açılış yapmak nasıl oluyor da 500 yıllık Türk Dış Politikasının en önemli günü oluyor. Bina açmayı Diplomatik başarı gibi lanse etmek. Çıldırmamak elde değil” dedi.

BU MUDUR?

Zengin’in sözlerine gazeteci Metin Cihan’dan da tepki geldi. Binanın eskiden de hizmet verdiğine dikkat çeken Cihan, Zengin’e “Mülkiyet 1977’den beri zaten Dışişleri Bakanlığına (kamuya) ait. Orada zaten Türkevi ve konsolosluğumuz vardı. Yıkım ve inşaat ihale maliyeti: 291 milyon dolar. Bu para devlet bütçesinden yandaş müteahhide aktarıldı. Sizce bu mudur 500 yılın dış politika hamlesi? diye sordu.

Yurtta israf cihanda israf!

 

AKP dış cephe yenilemeyi 500 yıllık dış politika başarısı yaptı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder