23 Eylül 2021 Perşembe

Kira, elektrik ve doğalgaza da marketler mi zam yapıyor?

Vatandaşın en büyük sıkıntısı yüksek kira ile fahiş elektrik ve doğalgaz faturaları. Fatura şikayetlerini duymayan Erdoğan, hergün gıda fiyatları üzerinden marketlere parmak sallıyor

BOLD – Reuters’in Türkiye’den 4 kaynağa dayandırarak servis ettiği habere göre, 1 Ekim’den itibaren doğalgaza yüzde 15, elektriğe ise yüzde 8-15 arasında zam yapılacak.

Artan gaz ve ithal kömür fiyatları, yılın başından bu yana yerel elektrik fiyatlarını toplamda yüzde 45 artırırken, konut kullanımı için düzenlenmiş elektrik fiyatları ise yüzde 22 arttı. Isınmak için doğalgaz kullanan hanelerin faturaları bu yıl yüzde 19 artarken, elektrik santralleri için bu oran yüzde 69’a çıktı.

SERİ ZAMLAR GELİYOR

Zamların gelecek aylarda da seri şekilde geleceğini belirten bir kaynak ise, “Hiçbir hükümet vatandaşlarına seri fiyat artışları olacağını söylemek istemiyor. Ancak basit matematik, önümüzdeki birkaç ay içinde gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışların takip edilmesini gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Elektrik ve doğalgaz, Türkiye tüketici fiyat endeksinin yüzde 4.4’ünü oluşturuyor. Genel olarak yüzde 15’lik bir fiyat artışı, tüketici fiyatlarını 0.7 puan artıracaktır

EV KİRALARI UÇTU

Vatandaşın en önemli sorunlarının başında barınma sorunu geliyor. Son aylarda, büyükşehirlerde yüzde 200’lere varan oranda kira artışlarının yaşandığı gözlendi. Türkiye’nin birçok ilinde üniversite öğrencileri yükse kira artışlarını protesto etmek için parklarda sabahlıyor.

Dünya gazetesinin haberine göre ise, Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’un 50 mahallesinde kira fiyatları son bir yılda ciddi artış yaşadı. İlk sıradaki Rumeli Hisarı’nda artış yüzde 290’a dayandı.

ABD ziyareti öncesi gazetecilere konuşan Erdoğan, kira artışları ile ilgili bir soru üzerine “Abartılacak bir şey yok” demişti.

MARKET ZİNCİRLERİNİ SUÇLADI

Vatandaş fatura ve ev kiralarını ödeyemez durumda iken Erdoğan ve AKP iktidarının hedefinde marketler var. ABD’de konuşan Erdoğan gıda fiyatlarına dikkat çekerek 5 market zincirini suçladı.

Erdoğan, fahiş fiyatla mücadeleye ilişkin soruya yanıt verirken zincir marketleri işaret etti. Erdoğan, “5 zincir market var. Bunlar bütün ürünü toparlıyor. Bu 5 zincir marketin topladığı ürünle piyasalar altüst oluyor. Zincir marketlerin sınırsız uygulamalarıyla mücadelede Ticaret Bakanlığı gerekli olan her türlü tedbiri alıyor, bunlara gerekli operasyonları yapacaktır. Bunlar eğer bu noktada daha adil davranırlarsa hem vatandaş uygun fiyatla ürün alabilecektir hem de üretici şu an itibarıyla kazanımını, parasını zamanında alma şansına ulaşacaktır” diye konuştu.

MARKETLER ELEKTİRİĞE DE Mİ ZAM YAPIYOR

Erdoğan’ın gıda fiyatlarına müdahaleye rağmen kira ve fatura giderleri için pek konuşmaması gazeteci Ceyda Karan’ın dikkatini çekti. Karan, Erdoğan’ın açıklamaları sonrası “Zincir marketler üstelik bir de elektriğe doğalgaza sürekli zam yapıyorlarmış” mesajı paylaştı.

Hukukun Kerbalasını yaşıyoruz: Osman Kavala hangi takımda oynuyor?

Kira, elektrik ve doğalgaza da marketler mi zam yapıyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder