20 Eylül 2021 Pazartesi

Dünyadaki yeni kriz faiz kararı arifesindeki Türkiye’yi nasıl etkiler?

FED’in tahvil alım kararı ve Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin temerrüde sürüklenmesi dünyayı yeni bir ekonomik krizin eşiğine getirdi. Ekonomi uzmanı Turhan Bozkurt, büyük çöküşü anlattı.

BOLD – Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını azaltmaya yönelik hamlesi ve Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin 300 milyar doları bulan borcu ve akıbetinin belirsizliği dünya piyasalarında tam bir çöküşü neden oldu. Dünya borsalarında hisse senetleri olağandışı değer kaybederken kripto para birimleri de büyük değer kaybetti. Morgan Stanley stratejistlerine göre, en kötü senaryoda New York Borsası’nda işlem gören hisse senetleri yüzde 20 değer kaybedebilir.

Dünyada yaşanan 2008 krizini andıran gelişmeleri ekonomi yazarı Turhan Bozkurt YouTube kanalında değerlendirdi. Doların güçlendiğini belirten Bozkurt, “Dolar 8,80 TL rekorunun eşiğinde. Euro 10,23 TL’ye kadar yükseldi. Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören hisseler çakıldı. BİST 100 endeksi, yüzde 2 değer kaybetti. Bankalardaki kayıplar daha dramatik. Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto paralar da çöktü. Altının ons fiyatı 1.750 dolar kritik eşiğinin üzerinde Amerikan Merkez Bankası’nın kararını bekliyor” dedi.

AĞBAL’IN MESAJI

Naci Ağbal’ın faiz kararının hemen öncesi verdiği faiz mesajına değinen Turhan, “Görevden alınan Naci Ağbal, 6 ay sonra, faiz kararının verileceği toplantının arifesinde selefi Şahap Kavcıoğlu’na ‘Faizi indirme!’ mesajı verdi. ‘Zaman ayarlı’ manidar mesajın Saray ya da Merkez Bankası nezdinde bir hükmü yok. Faizi yüzde 19’a çıkardığı için 20 Mart’ta Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı’ndan azledilmişti. Naci Ağbal, 8 Kasım 2020’de Merkez Bankası Başkanlığı’na getirildiğinde ilk iş olarak Londra ile temasa geçti. ‘200-300 baz puan reel faiz vereceğiz’ sözü faiz lobisinden başka kimseye yaramadı. Net rezervlerin -50 milyar dolara gerilemesine ve güvenin tarumar edilmesine aldırış etmeden sadece yüksek reel faizle dolar/TL kurunu düşürebileceğin zannetti” diye konuştu.

Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için ABD’de bulunduğunu hatırlatan Bozkurt, “ABD Başkanı Joe Biden ile Erdoğan arasında herhangi bir görüşme yok. ‘Amerika’dan dolar gelecek, Borsa İstanbul coşacak’ sözlerini kale almayın” dedi.

Afrika’daki açlığı 30 bin euroluk saatiyle anlattı

Dünyadaki yeni kriz faiz kararı arifesindeki Türkiye’yi nasıl etkiler? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder