22 Eylül 2021 Çarşamba

AKP’den yandaş müteahhide döviz kıyağı: Çanakkale de euro ile geçilecek

Döviz ve euronun yeni rekorlar kırmasının beklendiği bugünlerde AKP Hükumeti, üç köprü bedeline yapıldığı için eleştirilen Çanakkale Köprüsü’nden geçişlerin de euro üzerinden olacağını açıkladı. Gelecek yıl mart ayında hizmet vermeye başlayacak köprüden geçiş için sürücüler 15 euro ödeyecek.  

BOLD ANALİZ – Halka döviz yerine Türk Lirası kullanması konusunda sık sık çağrılar yapan, 2016 yılında yabancı para birimi üzerinden teklif verilen ihalelerin uygulanmasına son veren AKP, bunu Saray’a yakın müteahhitler için sürdürülmesi dikkat çekiyor. Şehir hastaneleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü gibi gelecek yıl mart ayında hizmet vermeye başlayacak Çanakkale Köprüsü’nden geçişler de döviz üzerinden olacak.

GEMİLER 85 TL’YE TAŞIYOR

Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022’de hizmete alınacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, maliyeti nedeniyle tartışmalara neden olan Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretinin 15 euro alacağını açıkladı. Karaismailoğlu, “Şu an ki mevcut gemi tarifesinde göre otomobillerden 85 lira bir ücret alınıyor. Buna göre köprü açıldığında da geçiş ücreti 15 euro olacak” dedi.

3 KÖPRÜ PARASINA YAPILIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın soru önergelerine verdiği cevaba göre Karayolları’na devredilene kadar köprüyü işletecek şirketin kasasına girecek parayla üç Çanakkale Köprüsü inşa edilebiliyor. Bakanlığın cevabında, “Köprü ve otoyolun işletmeye açıldığı tarihten başlayarak işin bitim süresine kadar 45 bin otomobil eşdeğer/gün uygulanacaktır. Sözleşme gereğince otomobil için başlangıç geçiş ücreti, Çanakkale Köprüsü’nde 15 Euro+KDV, otoyolda ise km başına 0,05 Euro+KDV olarak belirlenmiştir” denildi. Köprünün maliyeti 7 milyar 145 milyon lira olarak açıklanırken her yıl şirketin kasasına hazineden 2 milyar 173 milyon lira girecek. Şirket köprüyü 16 yıl 2 ay işletecek.

DİĞER KÖPRÜLERE DE GARANTİ VERİLDİ

Çanakkale Köprüsü gibi AKP’nin hizmete sunduğu Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin de geçiş garantisi bulunuyor. Yine döviz üzerinden geçiş ücreti bulunan köprülerden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu için günlük 135 bin araç geçiş garantisi bulunuyor. Geçiş ücreti 3 dolar + KDV üzerinden hesaplanıyor. Günlük 40 bin (yıllık 14 milyon 600 bin) geçiş garantisi olan Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için de geçiş ücreti 35 dolar + KDV üzerinden hesaplanıyor.

 

Oruçluyken copla işkence gören KHK’lı öğretmen Eyüp Birinci için AYM’den hak ihlali kararı

AKP’den yandaş müteahhide döviz kıyağı: Çanakkale de euro ile geçilecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder