20 Eylül 2021 Pazartesi

İsviçre’de sıcak gelişmeler: Erdoğan o davayı neden engellemek istedi?

AKP Hükumeti, İsviçre’nin Cenevre kentinde bugün başlayan Turkey Tribunal Mahkemesi’ni iptal ettirmek için girişimlerde bulundu. Erdoğan rejiminin hukuksuzluklarının yargılandığı otele, İsviçreli ve Belçikalı makamlara mahkemenin iptali için baskı yapıldı. Mahkemenin canlı yayın linklerine de siber saldırı düzenlendi.

BOLD – Turkey Tribunal Mahkemesi, AKP’nin engelleme girişimlerine karşı başladı. 5 gün boyunca İsviçre’nin Cenevre kentinde görülecek olan davalar, Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla engellenmek istedi. İsviçre’deki engelleme girişimlerinin ayrıntıları, Turkey Tribunal’ın basın açıklamasıyla anlatıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • Turkey Tribunal Mahkemesi, Türk diplomatların davaları engelleme girişimlerine karşı kararlı…
  • 20 Eylül 2021 Pazartesi günü Cenevre’de, Türk rejiminin insanlığa karşı suç iddialarını soruşturmak üzere bağımsız Turkey Tribunal Mahkemesi’nin açılışı yapıldı.
  • Lansmandan önce, davaları susturmak için bir girişimde bulunan Cenevre’deki Türk daimi misyonu, tedarikçilerimize etkinliği iptal ettirmeleri için diplomatik baskı uyguladı.
  • Turkey Tribunal Mahkemesi, uzmanların raporlarını değerlendirmek ve işkence ve kaçırılma mağdurlarının tanık ifadelerini dinlemek için dünyaca ünlü uluslararası yargıçlar, hukuk uzmanları ve akademisyenleri bir araya getirdi.
  • Mahkeme, Türk Hükümetinin rejim muhaliflerine sistematik işkence, yurt içinde ve yurt dışında yasadışı insan kaçırma ve insanlığa karşı suçlardan suçlu olup olmadığını araştıracak.
  • Dünyanın dört bir yanından altı bağımsız yargıç, 24 Eylül 2021 Cuma günü delillere dayanarak hükmünü açıklayacak.
  • Mahkemenin gerçekleşmemesi için yapılan girişimlere yanıt olarak, Türkiye Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Em. Belçika eski Devlet Bakanı Johan Vande Lanotte, şunları söyledi: “Belçika ve İsviçre’deki hükümetler üzerindeki diplomatik baskı, çalışanlara ve tedarikçilere gözdağı verilmesi ve web sitemize yapılan saldırılar bizi durduramayacak. Tam aksine; mahkemenin nihai görüşünün ne olacağına bağlı olarak, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne somut davalarla bir şikayet hazırlayacağız.”
  • Cenevre’deki Türk diplomatik misyonuna altı raporun kopyaları sunuldu ve yanıt vermesi için altı haftadan fazla süre cevap beklenildi.
  • Türk makamları da Turkey Tribunal Mahkemesine katılmaya davet edilmiş ve her gün sunulan delilleri yanıtlamaları için süre tanınmıştır.
  • Johan Vande Lanotte, mahkemeyi engellemek için getirilen baskıyı açıkladı: “Belçika Hükümeti, Brüksel’deki Türk temsilciler tarafından, (onursal bir unvan olan) Devlet Bakanı olduğum için beni acil olarak uyarması için temasa geçti. Açıkçası bu kabul edilmedi. Burada Cenevre’de Türk Büyükelçiliği Mahkeme için bizimle çalışan tedarikçilere ekonomik sonuçları olacağına dair baskı yaptı. Fahri profesör olduğum Ghent Üniversitesi de baskı gördü.”

İsviçre’de sıcak gelişmeler: Erdoğan o davayı neden engellemek istedi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder