23 Eylül 2021 Perşembe

Merkez Bankası, Erdoğan’ı dinleyip faizi indirdi: Dolar rekor kırdı

“Faiz indirmek” için geldiği görev süresince katıldığı beş toplantıda faize dokunamayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, son toplantıda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi talimatını yerine getirdi. 100 baz puanlık indirim sonrası dolar kuru 8.80’i aşarak rekor kırdı. 

BOLD –  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdi. Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlık döneminde ilk kez faiz indirimine gidilirken, karar sonrası dolar kuru 8,80’i aşarak rekor kırdı.

KAVCIOĞLU İLK KEZ FAİZ İNDİRDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 100 baz puan indirdi. Bu kararla Merkez Bankası, 14 ay sonra ilk kez faiz indirmiş oldu. Genel beklenti eylül toplantısında faizin sabit tutulması yönündeydi. Bundan önceki son faiz indirimi 22 Mayıs 2020’deki Murat Uysal’ın başkanlık ettiği Para Politikası Kurulu’nda alınmış, politika faizi yüzde 8.75’ten 8.25’e indirilmişti. Sonraki süreçte ilk faiz artırım hamlesi ise 25 Eylül 2020’de gelmiş politika faizi yüzde 10.25’e yükseltilmişti. Merkez Bankası, politika faizini Kasım 2020’de yüzde 15’e, Aralık 2020’de yüzde 17’ye ve Mart 2021’de yüzde 19’a çıkarmıştı.

ERDOĞAN “FAİZ İNDİR” TALİMATI VERMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran’da TRT Haber’de, “Merkez Bankası başkanımızla görüştüm, faizler inecek. Bunu temmuz-ağustosa kadar başarmamız lazım” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, son olarak geçen ay başında A Haber’de faiz oranlarıyla ilgili olarak, “Faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir ama düşük faiz de düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayı ile beraber de artık düşük enflasyona inşallah geçeceğiz. Bunun sinyalini ben de belli yerlere herhalde vermiş oluyorum ” ifadelerini kullanmıştı.

 

AYM’den KHK’lılarla ilgili önemli karar: Kamu görevlisi hukuksuz işlemden sorumlu olacak

Merkez Bankası, Erdoğan’ı dinleyip faizi indirdi: Dolar rekor kırdı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder