20 Eylül 2021 Pazartesi

Fahrettin Altun’un medyayı dönüştürme hamlesi Danıştay’a takıldı: Savunması istendi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Basın Kartı Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliler Danıştay’a takıldı. İletişim Başkanlığı’nın yürütmesi durdurulan maddelerde yeniden yaptığı değişiklilerle ilgili Danıştay savunma istedi.

BOLD – Danıştay 10’uncu Dairesi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası’nın (DİSK Basın-İş), Basın Kartı Yönetmeliği’nin bir maddesinin tümü; beş maddesinin de bazı bentlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan oybirliğiyle savunma istedi.

TARTIŞMALI MADDELERİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

ÇGD, 14 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe giren yeni Basın Kartı Yönetmeliği ile ilgili dava açtı. Danıştay 10’uncu Daire, 12 Mayıs 2020’de verdiği kararla; bir maddedeki bir bendin yürütmesini durdurdu. Bu karar hem ÇGD hem de yönetmeliğin sahibi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na (İDDK) taşındı. İDDK 4 Kasım 2020 tarihinde verdiği kararla; ÇGD’nin bir madde kapsamındaki bir bende yönelik talebinin dışındaki tüm taleplerini yerinde görerek, yönetmeliğin tartışmalı maddelerinin yürütmesini durdurdu.

MADDELERİ DEĞİŞTİREN İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN SAVUNMA İSTENDİ

İletişim Başkanlığı da 21 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete’de, yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümlerini yeniden düzenleyen bir değişiklik yayınladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yaptığı değişikler, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun aldığı karara aykırı olduğu iddiasıyla ÇGD ile DİSK Basın-İş tarafından yeniden dava edildi. Aynı yönetmelik kapsamında açılan son dava da Danıştay 10’uncu Daire’de görülmeye başlandı. Danıştay 10’uncu Daire, oybirliğiyle İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN SAVUNMA İSTENDİ

Danıştay 10’uncu Dairesi’nde görülen davada verilen kararda “Davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre, yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin savunması alındıktan veya yasal savunma verme süresi geçtikten sonra incelenmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 16. maddesinin 5. fıkrası uyarınca dava konusu düzenlemeye ilişkin işlem dosyasının aslı veya onaylı örneğinin savunma ile birlikte gönderilmesi gerektiğinin davalı idareye bildirilmesine, 28 Haziran 2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi” denildi.

“DAVANIN UZAMASININ SEBEBİ FAHRETTİN ALTUN”

İletişim Başkanlığı’ndan savunma istenmesi üzerine ANKA’ya yazılı açıklama yapan ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, “Yakın zamanda davamızda üç yıllık süreci geride bırakmış olacağız. Bu işin bu kadar uzamasının tek nedeni, basın özgürlüğünü adeta hasım gören Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dur. Danıştay’da açtığımız davada haksız olduğu ortaya çıkan Fahrettin Altun, geçen Mayıs ayında hukuku adeta arkadan dolanarak, diğer bir ifadeyle hile yaparak yönetmelikte yürütmesi durdurulan maddeleri tekrardan değiştirme yoluna gitmişti” dedi.

“ALTUN HIRSLANMIŞ DURUMDA”

Fahrettin Altun’un, hukuk tanımaz ve basın özgürlüğünü hasım gören anlayışıyla mücadele edeceklerini belirten Güleryüzlü, “Dava kapsamında geride bıraktığımız yıllarda yaşadıklarımız, Fahrettin Altun’un bu davayı artık kişisel kariyerinin en kritik meselesi gördüğünü gösterdi. Bu nedenle hukuka karşı hile yapacak kadar hırslanmış durumda. Kendisi bu davayı kişisel meseleye dönüştürmüş olabilir ancak ne biz ne de aldığı kararlarla Danıştay’ın bunu basın özgürlüğü davası gördüğünde kuşku yok. Danıştay’ın önceki kararıyla tutarlı yeni bir karar alarak bu hukuksuzluğa son vereceğinden eminiz” dedi.

MUHALİF GAZETECİLERE BASIN KARTI VERİLMİYOR

15 Temmuz sonrasında 2 bin 397 basın mensubunun sarı basın kartı iptal edildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından basın kartlarının yenilenmesi sürecinde alınan 10 bin 486 başvurudan muhalif bin 371 gazetecinin basın kartları yenilenmedi. 2020-2021 yılında 101 gazeteci hakkında iktidarı eleştiren haber yaptıkları gerekçesiyle soruşturma açılırken 128 davada 274 gazetecinin yargılanmasına ise devam ediliyor. Yüze yakın gazeteci de tutuklu olarak yargılanıyor.

Türkiye Tribünali raporu: Gülen Hareketi ve Kürtlere sistematik işkence var, yapanlar korunuyor

Fahrettin Altun’un medyayı dönüştürme hamlesi Danıştay’a takıldı: Savunması istendi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder