21 Eylül 2021 Salı

Philippe Leruth: Türkiye AİHS’nin 10. maddesini 140 kez ihlal etti

Turkey Tribunal oturumuna katılan Belçikalı gazeteci Philippe Leruth, Türkiye’de gazetecilerin karşılaştığı en büyük sorunun devlet baskısı olduğunu, 15 Temmuz’dan sonra gazetecilere şiddet uygulandığını söyledi. Leruth Türkiye’nin AİHS’ni de birçok kez ihlal ettiğini açıkladı.

BOLD – Cenevre’de dün başlayan Türkiye’deki işkence olaylarının yargılandığı Turkey Tribunal Mahkemesi bugün de devam ediyor. Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından kaçırılan avukat-akademisyen Mustafa Özben’in sabahki konuşmasından sonra öğleden sonraki oturum Belçikalı gazeteci Philippe Leruth’un “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” sunumuyla başladı.

Konuşmasına hazırladığı raporun ve kendisinin Türkiye karşıtı olmadığını vurgulayarak başlayan Leruth, Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu, gerçek anlamda demokratik bir rejimi hak ettiğini ve birçok Türk’e ve Türk gazetecisine büyük bir hayranlık duyduğunu belirtti.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE İHLAL EDİLDİ”

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün git gide kötüleştiğini anlatan Leruth, “Türkiye’de basın özgürlüğü modern Cumhuriyet kurulduğundan bu yana düzenli bir şekilde ihlal edildi. 15 Temmuz’dan sonra bu durum daha da güçlendi. Askeri diktatörlük dönemlerinde bu özgürlük özellikle sınırlandırılmıştır. Ermeni ve Kürtlerle ilgili sorunları ele almak Türk gazeteciler açısından hep hassas konular olmuştur” dedi. Leruth, Türkiye’nin bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesini 140 kez ihlal ettiğini de ifade etti.

Türkiye’de gazetecilerin karşılaştığı en büyük sorunun devlet baskısı olduğunu söyleyen Leruth, 15 Temmuz’dan sonra gazetecilere şiddet uygulandığını da belirtti. Tanınmış gazetecilerin durumunu bildiklerini anlatan Belçikalı gazeteci, Ankara dışındaki diğer gazetecilerin seslerini duymadıklarını, durumlarını bilmediklerini de ifade etti.

PHILIPPE LERUTH KİMDİR? NEDEN BÖYLE BİR RAPOR HAZIRLADI?

40 yıldan fazladır Belçika’da gazetecilik yapan Philippe Leruth, 25 yıldır gazetecilerin hakları konusunda araştırmalar yapıyor. 10 yıl Belçika Gazeteciler Derneği’nin başkanlığını yapan Leruth, Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun Başkan Yardımcılığı ile üç yıl ise Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun Başkanlığı’nı üstlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Derneği, her iki örgütün üyeleri arasında bulunuyor.

Raporu analiz etmek için iki soru üzerinde durduklarını belirten Leruth, “Türkiye şu anda yeterli derecede basın ve ifade özgürlüğünün garanti edildiği bir ülke olarak görülebilir mi? Türk hükumeti tarafından alınmış olan kararlar hala bu darbe girişimine yönelik bir tepki olarak görülebilir mi yoksa bunların hükumeti eleştiren seslerin bastırmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirilmesi gerekir mi?” diye sordu.

Haberin ayrıntıları hazırlanıyor.

Philippe Leruth: Türkiye AİHS’nin 10. maddesini 140 kez ihlal etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder