24 Eylül 2021 Cuma

Erdoğan köprüleri attı, dolar 29 Eylül’e kilitlendi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 19’dan yüzde 18’e indirmesi ile yeniden tırmanışa geçen dolar 8,87 TL ile rekorunu yeniledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinde başkan Joe Biden ile görüşemediği için köprüleri atarken, şimdi piyasaların gözü 29 Eylül’de gerçekleşecek Erdoğan ile Putin görüşmesinde.  

BOLD – Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 19’dan yüzde 18’e indirmesi ile yeniden tırmanışa geçen dolar 24 Eylül’de 8,80 TL rekorunu geride bırakmıştı. Dolar bugün yeni rekoru 8,8783 TL seviyesine çıkardı. Euro 10,40 TL’ye yükseldi. Borsa İstanbul’da (BİST) bankaların işlem gördüğü endeks yüzde 3 değer kaybetti. BİST 100 haftayı yüzde 1,20 düşüşle kapattı.

DOLAR KURU İÇİN 8.45’İN ALTI TARİH OLDU

Youtube kanalında piyasaları yorumlayan Ekonomi Yazarı Turhan Bozkurt, faizin 100 baz puan indirildiği 23 Eylül’de kapanışta doların 8,77 TL’de kaldığına dikkat çekerek, “Destek aralığı 8,52-8,65 TL arasında şekillenecek. 8 TL’nin altındaki seviyeler nasıl tarih olduysa 8,45 TL’nin altı da tarih oldu. Yeni seviyeler özellikle ihracatçı sektörler için daha makul bir yükselişe işaret ediyor. 10 yıllık Amerikan Hazine tahvilinde mevcut politikaları değiştirecek eşik % 1,75’tir. Altın ons için 1.750 dolar altında 1.732 ve 1.720 destekleri kritik. Dipte 1.670 dolar desteği değerli metal yatırımcıları için dönüm noktası. Gümüş için 22 dolar altında dip nokta 19 dolara kadar çekilebilir. Ons fiyatı düşmesine rağmen 24 ayar altının gramı doların TL’ye mukabil değer kazanmasının etkisiyle 500 TL’nin eşiğinde” dedi.

FED’İN AÇIKLAMASI PASTIRMA YAZI HAVASINDA

Uluslar arası piyasalar hakkında da analiz yapan Bozkurt, “Amerikan Merkez Bankası (Fed) kasımda teşvikleri azaltmaya başlayacak. Fed’in kısmen şahin bir patikayı işaret etmesine rağmen pastırma yazı havasında. Geniş çaplı yükselişler kalıcı olmayacak. Borsa İstanbul hem faiz indiriminin hem de dışarıda sıkılaştırıcı adımların etkisiyle en kırılgan borsalardan biri” dedi.

GÖZLER ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİNDE

Dış politikada yaşananların da ekonomiye etkisi olacağına vurgu yapan Turhan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim için S-400 işi bitmiştir. Buradan geri adım atmamız mümkün değil. F-35’i vermezsen alamayız, başka kapılara da müracaat ederiz. Gerekirse başka yerden alırız.” dedi. “İki NATO ülkesi olarak şu andaki gidiş pek hayra alamet değil” diyen Erdoğan, “Önceki Amerikan başkanlarıyla iyi çalıştım, ancak Biden ile “iyi başladık” diyemem. Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 29 Eylül’de görüşeceğim. Bu görüşme gerçekten çok önemli. Putin ile heyetler arası görüşme yok, sadece ikili görüşme yapacağız” ifadelerini kullandı.”

 

 

Turkey Tribunal Mahkemesi kararını verdi: Türkiye insanlığa karşı suç işledi, sorumlular ağır cezalar alabilir

Erdoğan köprüleri attı, dolar 29 Eylül’e kilitlendi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder