21 Ekim 2021 Perşembe

Faiz kararı sonrası kim ne dedi: Kafanıza doğrudan sıksaydınız !

Merkez Bankasının beklentilerin üzerinde faiz indirmesi döviz kurunda yeni rekor artışlara neden oldu. Erdoğan’ın aylardır verdiği ısrarlı talimatı yerine getiren Merkez Bankası yetkililerine siyasetçi, ekonomist ve gazetecilerin tepkisi var.

BOLD – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda bir kez daha faiz indirimine gitti. Faiz indirimine karşı çıkan üyelerin görevden alındığı Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun 200 baz puan faiz indirimi sonrası dolar 9.50 TL’nin üzerine çıktı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16’ya çekti. Piyasalar ise 50-100 baz puan indirim bekliyordu.

KARŞI ÇIKAN BÜROKRATLAR GÖREVDEN ALINDI

Faiz indirimine karşı çıkan ve son toplantılara katılmadıkları öne sürülen Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş geçen hafta görevden alındı.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Döviz kurunu yükselten faiz kararına CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sert tepki geldi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kılıçdaroğlu, “Ülkenin şerefli bürokratlarına seslendim; bir de tabii ki şahsın bürokratları var. Onların ne olduğu bugün daha da aşikar oldu. Şahıs ve şürekası ülkeyi açlığa doğru götürüyor. Bu yapılanlar ya millete ihanet ya da bir sağlık sorunu… Başka bir izahı yok!” dedi.

UZMANLARDAN TEPKİ

Faiz kararına ekonomi uzmanları da tepki gösterdi. Tepkilerden bazıları şöyle:

  • Prof. Dr. İbrahim Öztürk, “Doktorlar Türk Ekonomisi için ‘artık eve götürün ve canı ne isterse yesin’ dediler”
  • Akademisyen Yalçın Karatepe: “Kafamıza doğrudan sıksaydınız. MB faizlerde 200 puan indirim yaptı. Kur fırladı 9.50”
  • Ekonomi yazarı Murat Muratoğlu: “Doları rekordan rekora koşturan, ‘Bu operasyonu kimin adına çektiniz?'”
  • Siyaset Bilimci Burak Yıldırım: “Dolar 9.50 olmuş, euro 11 Lira olmuş, altın tarihi rekor kırarak 543 Lira olmuş. Böyle bir ortamda dahi akşam televizyonlara çıkıp AKP’ye övgüler dizen herkese yazıklar olsun!
  • Gazeteci Bülent Mumay: “Dövize endeksli, geçiş garantili projelerde kesinlikle birilerinin hissesi var. Başka bir açıklaması yok. Geçmiş olsun Türkiye”

Merkez Bankası, Erdoğan’ı dinledi: Faiz indirimi sonrası dolar 9.50’yi geçti

 

Faiz kararı sonrası kim ne dedi: Kafanıza doğrudan sıksaydınız ! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder