21 Ekim 2021 Perşembe

Merkez Bankası, Erdoğan’ı dinledi: Faiz indirimi sonrası dolar 9.50’yi geçti

Pandemi sürecinden geçildiği bir dönemde tüm dünyada geçen ay faiz indiren tek Merkez Bankası olan TCMB, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baskısına dayanamayarak, bu ay da faiz indirimini sürdürdü. 200 baz puan faiz indirimi yapan Merkez, politika faizini yüzde 16 olarak belirledi. Faiz kararı sonrası dolar rekor kırarak 9.50’nin üzerine çıktı.

BOLD – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda bir kez daha faiz indirimine gitti. Faiz indirimine karşı çıkan üyelerin görevden alındığı Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun 200 baz puan faiz indirimi sonrası dolar 9.50 TL’nin üzerine çıktı.

PİYASA BEKLENTİSİNİN ÜZERİNDE BİR İNDİRİM YAPILDI

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16’ya çekti. Piyasalar ise 50-100 baz puan indirim bekliyordu. Banka, açıklamasında para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdiğini belirtti. Açıklamada “Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir” denildi

FAİZ İNDİRİMİNE KARŞI ÇIKAN ÜYELER GÖREVDEN ALINDI

Faiz indirimine karşı çıkan ve son toplantılara katılmadıkları öne sürülen Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş geçen hafta görevden alındı. Boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak oturdu. PPK Üyeliğine ise Yusuf Tuna atandı. Kararın yayımlanmasının ardından dolar 9.09 liradan 9.17 liranın üzerine tırmanıp rekor kırmıştı. Faiz indirimi öncesinde 9.21 TL’ye kadar gerileyen dolar kuru Merkez Bankası’nın kararı sonrasında 9.50 TL’ye fırladı, euro ise 11 TL’nin üzerini gördü. Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz toplantısı 18 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek.

“FAİZ İNDİR” TALİMATLARI ERDOĞAN’DAN

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile birçok kez görüşen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı televizyon programlarından da faiz indirimi konusunda çağrılar yapmıştı. 1 Haziran’da TRT Haber’de, “Merkez Bankası başkanımızla görüştüm, faizler inecek. Bunu temmuz-ağustosa kadar başarmamız lazım” ifadelerini kullanan Erdoğan, A Haber’de faiz oranlarıyla ilgili olarak da “Faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir ama düşük faiz de düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayı ile beraber de artık düşük enflasyona inşallah geçeceğiz. Bunun sinyalini ben de belli yerlere herhalde vermiş oluyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Yoksulluk zirvede Erdoğan hâlâ büyüme ile övünüyor

Merkez Bankası, Erdoğan’ı dinledi: Faiz indirimi sonrası dolar 9.50’yi geçti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder