19 Ekim 2021 Salı

TÜSİAD toplantısında demokrasi mesajı: Diktatörler kendi başlarına gitmiyorlar

TÜSİAD toplantısında krizlerin demokrasiye olumlu etkilerini anlatan MIT öğretim üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, “Diktatörlükler hiçbir zaman kendi başlarına gitmiyorlar” dedi.

BOLD – Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu da konuşma yaptı.

Katılımcılara yaptığı sunumla ekonomik krizlerin demokrasiye etkilerini anlatan Acemoğlu, “Diktatörlükler hiçbir zaman kendi başlarına gitmiyorlar. Ekonomik krizler içinde… Ekonomik krizler çoğu zaman demokrasiye yol açıyorlar. Ve buna rağmen, bu zorluklara rağmen demokrasiler bu katkılarda bulunuyorlar” dedi.

KURUMLARIN KÖTÜLEŞMESİ

Acemoğlu, büyümeye dair, “2000’lerde kaliteli büyüme zamanlarda eşitsizlik de düşüyor; ama kaliteli büyümenin, kurumsallaşmanın geri gittiği zamanda eşitsizliğin yine arttığını görüyoruz” dedi. Acemoğlu, teknolojideki ilerlemenin hızlı yapılmaması ve rantlardan dolayı Türkiye’de eşitsizliğin hızlandığı bir dönemden geçildiğini belirtti.

Eşitsizliklerin temelinde kurumların kötüleşmesinin bir rolü olduğunu söyleyen Acemoğlu, “Hangi kurumsal indekse bakarsanız, Türkiye’de son 15 sene içinde birçok gerileme var. Özellikle beş altı sene içinde Türkiye en çok kurumsal kötüleşmeyi geçiren ülke, Mali’den sonra. Bunların içinde özellikle medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğü var” dedi.

ADELETE ÖNEM VERİLDİĞİ ZAMAN

Acemoğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye’nin, doğru kurumları kurduğu zaman, insan kaynaklarına, teknolojiye, bilime ve özellikle insan haklarına tahakküme son veren adalete önem verdiği zaman çok hızlı büyümesi mümkün” dedi.

Bülent Arınç’ın gözünü korkuttular: Beni kodese mi tıkacaksınız?

TÜSİAD toplantısında demokrasi mesajı: Diktatörler kendi başlarına gitmiyorlar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder