21 Ekim 2021 Perşembe

Diyanet’in “baldız” fetvası tepki çekti

Diyanet’in “Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu?” sorusuna “Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez” cevabı tepki çekti. İlahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, “Böyle fetva olur mu?” dedi.

BOLD – Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en yüksek karar ve danışma organı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “baldız” fetvası tepki çekti. “Fetvalar” kitabında “Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu?” sorusuna “baldızla zina yapmanın nikâhı düşürmeyeceği” fetvası verildi.

“HELAL GÖRMEDİKÇE NİKAHA ZARAR VERMEZ”

Kuran’da, “Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, bir hayasızlıktır ve çok kötü bir yoldur” buyrulduğu belirtilen fetvada, “Bu sebeple zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez” denildi. Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği belirtilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” denildi.

BÖYLE OLAYLARA KILIF BULMAK AHLAK DIŞI

Cumhuriyet’e konuşan ilahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, fetvaya konu olan tarzdaki olaylara dini kılıflar bulmanın ahlak dışı ve İslam’ın ruhuna aykırı olduğunu vurguladı. Filiz, “Baldızıyla birlikte olan kişinin, kendi akrabasıyla birlikte olmuş gibi vebali ve suçu vardır. Bu durumu ensest ilişki olarak değerlendiriyorum. Dolayısıyla bu fetva, ensesti zımnen olumlamak demektir” diye konuştu.

VERİLEN FETVA, İSLAM DİNİNİN MANTIĞINA AYKIRI

Konunun bir de aldatma boyutu olduğunu aktaran Filiz, “Ortada bir aldatma var. Diyanet, olayı nikâhın düşüp düşmemesi ile açıklıyor. Baldızla birlikte olmak sadece nikâh konusuyla açıklanamaz. Bu aynı zamanda kültür ve âdetlerle de ilgili. Aldatma, Medeni Kanun’da boşanma sebebidir. Zinanın baldızla ya da başkasıyla yapılması bu durumu değiştirmez. Dolayısıyla konu İslam dininin mantığına aykırı olduğu gibi Medeni Kanun’a da aykırıdır. Böyle fetva olur mu?” dedi.

GELECEĞE DÖNÜK HÜKÜMLER GEÇERSİZDİR

Fetvada, “nikâh yasağının geçici olmasının gerekçe edildiğini” aktaran Filiz, “‘Eşinden boşandığında baldızıyla nikâh kıyabilir’ mantığı ile verilen ‘nikâh düşmez’ gibi bir fetva, geleceğe ilişkin bir ihtimale yönelik hüküm oluşturmak demek. Geleceğe dönük hükümler geçersizdir, çünkü ne olacağını bilmiyoruz. Ayrıca, Türklerin din anlayışında akrabalıklar sadece kanla değil evlatlık alarak, evlenerek ya da süt kardeşliğiyle de kurulur. Boşansalar da iki aile arasındaki mahremiyet, akrabalık devam eder” dedi.

Yoksulluk zirvede Erdoğan hâlâ büyüme ile övünüyor

Diyanet’in “baldız” fetvası tepki çekti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder