19 Ekim 2021 Salı

Osman Kavala’nın tutukluluğuna son verilmesini isteyen büyükelçiler Dışişleri’ne çağrıldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin serbest bırakılma kararına rağmen tutukluluğu devam eden iş insanı Osman Kavala, diplomatik krize sebep oldu. Aralarında ABD, Almanya ve Fransa’nın da olduğu 10 ülkenin Ankara’daki büyükelçileri, Osman Kavala’ya ilişkin açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

BOLD – Demokratik ülkelerin Türkiye’ye hukuk çağrısında yeni bir gelişme yaşandı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan çağrıda, “Bugün, Osman Kavala’nın tutuklanmasının dördüncü yıl dönümü. Hakkında devam eden dava, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürmektedir.” denildi. 10 ülkenin büyükelçiliğinin Türkiye’ye çağrısı paylaşıldı.

TÜRK DIŞİŞLERİ HAREKETE GEÇTİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçileri, Osman Kavala’nın yargılandığı davayla ilgili açıklamalarından dolayı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

BÜYÜKELÇİLER SABAH BAKANLIĞA GELDİ

AKP Hükumetinin kontrolündeki Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, büyükelçilikler, sosyal medya hesaplarından, Osman Kavala hakkında devam eden davanın, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğünü belirterek, Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Büyükelçiler saat 10.30 itibariyle Dışişleri Bakanlığı’na geldi. Görüşme sonrası tarafların Dışişleri Bakanlığı’nın açıklama yapması bekleniyor.

“DAVA ADİL VE HIZLI BİÇİMDE SONUÇLANDIRILMALI”

10 ülkenin Türkiye Büyükelçiliği’nden yapılan ortak açıklamada şu çağrı yapıldı: “Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç, ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.”

AB KOMİSYONU 1 EKİM’E KADAR SÜRE VERMİŞTİ

Avrupa Birliği’nin çeşitli kurumları Kavala’nın serbest kalması için Türkiye’ye sürekli uyarılar yapmasına rağmen Türk yargısı adım atmıyor.

 

Osman Kavala’nın tutukluluğuna son verilmesini isteyen büyükelçiler Dışişleri’ne çağrıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder