Bodrum’da iki otel sahil Maldivlere benzesin diye kanserojenli mermer tozu dökerken yakalandılar. Kent Konseyine göre Bodrum sahillerinin yüzde 40’ı kanserojenli…
BOLD – Muğla’nın Bodrum ilçesinde bazı otel ve işletme sahipleri bölgeyi Maldivler’e benzetmek için sahillere mermer tozu ve kireç taşı döktü. Çevrecilerin yapılanlara ilişkin şikayeti üzerine olayla ilgili soruşturma başlattı. Söz konusu otele Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü otele 310 bin lira, Bodrum Belediyesi de imara aykırı uygulamadan dolayı 35 bin lira para cezası kesti. Beyaz kum görünümünde olan mermer tozları Yalıkavak Marina ve Tilkici koyu tarafında bulunan sahillerde hem yaşamı hem de çevreyi kirletmeye devam ediyor.
Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Bodrum Çevre Platformu Gönüllüsü Mirbahattin Demir, sahiline dökülen mermer tozlarının çevreye zarar verdiğini belirterek, insan sağlığını da etkilediğini söyledi. Demir, mermer tozlarının içinde bulunan “kuvarsların” Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu araştırmalara göre kanserojen madde içerdiğini belirtti. Kuvars tozunun kıyıları ve deniz ekosistemi üzerinde çok büyük olumsuz etkiye neden olduğunu aktaran Demir, “En büyük zararı endemik bir bitki olan Posidonia Oceanica (Deniz Çayırları) yok ediyor. Bodrum uzun yıllardan beri betonlaşma tehlikesi ve baskısı altındadır. Bununla beraber Bodrum kıyıları işgal altındadır” diye belirtti.
YÜZDE 40’NDA KUVARSLAR VAR
Bodrum sahillerinin yüzde 40’ında kanserojen madde olduğu belirtilen mermer tozunun içindeki kuvarsın sahillere serildiğini dile getiren Demir, şunları söyledi:“Yalıkavak Marina ya 180 ton mermer tozu döküldü ve 15 Hazirana kadar devam etti. Biz kent konseyi olarak mermer tozlarından aldığımız numuneleri alarak analize gönderdik ve henüz analiz sonuçlarını alamadık.”
SOLUNUM HASTALIKLARI VE CİLTTE TAHRİŞ YAPIYOR
Mermer tozlarının insan sağlığına zararlarının olduğunu vurgulayan Demir, “Sağlık örgütlerinin verilerine göre mermer tozun aşındırıcı da olduğu için cilt tahrişlerine, skleroderma denilen, cildin ve bağ dokunun sertleşip büzülmesine neden olan hastalığa da yol açabilir. Mermer tozu önce gözlerde tahriş, ileride ise solunum sistemi hastalıklarına yol açar. Mermer ocağı çalışanları, heykeltıraşlar ve taş oyan zanaatkârlar kadar, mermer ocaklarına yakın oturanlarda da silikozis denilen hastalık gelişebilir. Buna mermer işlenirken açığa çıkan silika neden olur” dedi.
medyaboldTürkiye’de korona: 17 kişi daha hayatını kaybetti, 1186 yeni vaka!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder