TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın 11 talebini içeren mektubu AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdi. “Esnaf darda, ayakta zor duruyor. Borç ertelemesi ve nakit desteği şart” dedi.
BOLD – 2.5 milyon esnafın temsilcisi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup gönderdi. Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre “Esnaf darda, ayakta zor duruyor” diyen Palandöken, 11 talepte bulundu. Palandöken, taleplerini şöyle sıraladı:
- Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırılmış olan kredilerin geri ödeme tarihleri, faizleri Hazinece karşılanmak kaydıyla, bir kez daha 3 ay süre ile yeniden ertelenmeli.
- Esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanların ödeyecekleri SGK primleri, yıl sonuna kadar devlet tarafından karşılanmalı.
- Esnaf ve sanatkârlarımızca ödenen iş yeri kira stopajı uygulamasına son verilmeli.
- Temel gıda maddeleri ile temizlik ürünlerinden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmamalı ya da oran yüzde 1’e indirilmeli.
- Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ve tarım kredi kooperatiflerinin, esnaf ve sanatkârlara rakip olacak şekilde ticaret yapmaları önlenmeli.
- Son 3 yıl içinde iş yeri açık olan esnaf ve sanatkârlara doğrudan nakit desteği sağlanmalı.
- Kahvehanelerde gereken hijyen tedbirleri alınmak kaydıyla oyunlar serbest bırakılmalı.
- İl içinde faaliyet gösteren ticari araçlar ile okul servislerinde yüzde 50 yolcu taşıyabilme uygulaması kaldırılmalı.
- Turizm bölgelerinde çalışan 9 koltuklu taksilerin 3 yolcudan fazla taşımaması şeklindeki uygulamaya son verilip, yolcu kapasitesi yüzde 50’ye yükseltilmeli. 100 km’ye kadar şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçların da koltuk kapasitesi kadar yolcu alabilmeleri sağlanmalı.
- Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan iş yerlerinin, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından hizmet alma yükümlülüğü, 1 Temmuz 2021’e ertelenmeli.
- Gece saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapılması halinde uygulanan azami 51 bin 600 TL tutarındaki para cezasının, 65 bin ila 320 bin liraya çıkarılmasıyla ilgili düzenlemeden vazgeçilmeli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder