29 Eylül 2020 Salı

Asgari ücret 300 doların altına indi

Türk Lirası’ndaki değer kaybı devam ediyor. Dolar kuru bugün bir kez daha rekorunu yeniledi. Pound da ilk kez 10 liranın üzerine çıktı. Olan yine asgari ücrete oldu. Eriyen asgari ücret 300 doların altına düştü.

BOLD – Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar kuru 7,85’i, avro 9,16’yı, pound ise ilk kez 10 seviyesini aştı. Bu artışlar sonrası asgari ücretlinin maaşı da eridi.

ASGARİ ÜCRETLİ 9 AYDA 94 DOLAR KAYBETTİ

Merkez Bankası’nın Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e çıkarması, Türk Lirası’nı desteklemiş ve Dolar/TL kuru 7,70’li seviyelerden 7,50’lere kadar geri çekilmişti. Ancak bu etki kısa sürdü. Dolar kuru 7,85’e kadar çıktı. Doların artışı sonrası maaşını TL ile alan ücretlinin parası her gün eriyor. Kur artışı sonrasında asgari ücret 300 doların altına düştü. Ocak ayında 390 dolar olan 2 bin 324 liralık asgari ücret 296,8 dolara geriledi.

TL HIZLA DEĞER KAYBEDİYOR

Son bir ayda Türk Lirası dolar karşısında yüzde 7’lik bir değer kaybı yaşadı. Yılbaşından bu yana TL’deki değer kaybı yüzde 31’lere kadar çıktı. Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybında koronavirüsün getirdiği belirsizlik, Merkez Bankası’nın azalan döviz rezervlerinin ülkenin TL’yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması ve Dağlık Karabağ krizine Türkiye’nin müdahil olması etkili oldu.

EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRET CENEVRE’DE

Türkiye’de asgari ücret 300 doların altına inerken Cenevre’de dünyanın en yüksek seviyesine çıktı. İsviçre’nin Cenevre kantonunda sandık başına giden halk, dünyanın en yüksek asgari ücreti için evet dedi. Önceki gün yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 57,8’i Cenevre’de saatlik asgari ücretin 23 İsviçre frangına (190 Türk Lirası) yükseltilmesini kabul etti. Yeni yasaya göre, haftalık 40 saat çalışma baz alındığında aylık asgari ücret 4 bin 100 İsviçre Frangı (33 bin 880 TL) olacak.

Avrasya Araştırmanın anketine göre Cumhur İttifakı baraj altında

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder