2 Ekim 2020 Cuma

AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye uyarı ve ambargo tehdidi çıktı

AB zirvesinin ilk günü sonunda yapılan açıklamada, Türkiye Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetleri konusunda uyarıldı. Açıklamada, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinde ısrar ederse Ankara’nın “derhal” yaptırımla karşılaşacağı belirtildi. Zirvede Rumların vetosu aşılarak Belarus’a yaptırım kararı alındı.

BOLD – Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’deki AB liderler zirvesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “Kıbrıs sularında doğalgaz arama çalışmalarında ısrar etmesi durumunda, Avrupa Birliği’nin ambargo uygulayabileceğini söyledi.

Brüksel’de dün başlayan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ilk gününde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile yaşadığı gerginlik görüşüldü.

Toplantı sonrası Türkiye’yi uyaran Avrupa Birliği, Ankara’nın doğal gaz arama faaliyetlerinde ısrar etmesi halinde derhal yaptırımla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

AB liderlerinin, Türkiye’nin davranışlarını gözlemleme ve “provokasyonların” durmaması halinde Aralık ayında ambargo uygulamaya başlamaya karar verdikleri belirtiliyor.

“DAHA İYİ TİCARİ İLİŞKİLER KURULABİLİR”

Toplantı sonrası liderlerin açıklamasında, Ankara’ya “iyi niyetli görüşmelere devam etmesi ve tek taraflı eylemlerden kaçınması” halinde AB ile daha yakın bağlar ve daha iyi ticari ilişkiler kurulabileceği mesajı verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen “AB’nin Türkiye’yle olumlu ve yapıcı bir ilişki istediğini, bunun Ankara’nın da çıkarına olacağını vurguladıktan sonra “Ama bu sadece provokasyonlar ve baskılar durunca olur. Ankara’nın bu faaliyetlerini tekrarlaması halinde, AB elindeki tüm enstrümanları ve seçenekleri kullanacak. Elimizde derhal uygulamaya sokabileceğimiz bir alet çantamız var” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ 2 HAFTA ÖNEMLİ OLACAK”

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Ursula von der Leyen ile düzenlediği ortak basın toplantısında, liderler zirvesinde Belarus’a yönelik ambargolar konusunda uzlaşmasının ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye konusunda zirveden sonraki iki hafta önemli olacak” dedi.

Michel ayrıca, “Türkiye sorununa Aralık’ta yapılacak zirvede geri dönüleceğini” belirtti.

İKİLİ STRATEJİ, ARALIKTA DEĞERLENDİRME

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel

Avrupa Konseyi Başkanı Michel, “İkili bir stratejimiz vardı, siyasi diyaloğa bir şans verilmesini istediğimizi ifade ettik. Diğer yandan değerlerimiz ve Kıbrıs ve Yunanistan’a destek konusundaki kararlılığımızı gösterdik. Türkiye bizimle daha olumlu bir şekilde angaje olmak isterse, biz de buna hazırız” diye konuştu.

RUMLARIN VETOSU AŞILDI, BELARUS’A YAPTIRIM KARARI

Zirvede Güney Kıbrıs’ın Türkiye’ye karşı yapılacak açıklama konusunda ikna olmasından sonra Belarus’a karşı yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Belarus için hazırlanan yaptırım listesinde Belarus’taki seçimlere hile karıştırdığı ve protesto gösterilerinde şiddet kullanılmasına yol açtığı belirtilen 40 kadar Belaruslu bulunuyor. Listede Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko yok. Ancak AB Konseyi Başkanı Charles Michel, bunun değişebileceğini söyledi.

Listede bulunan kişilerin Avrupa’daki mal varlıkları dondurulacak ve ayrıca AB ülkelerine girişleri yasaklanacak.

Kıbrıs, Belarus’a uygulanması istenen yaptırımlara onay vermek için Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını şart koşuyordu.

DÖNEM BAŞKANI ALMANYA VE AVUSTURYA SONUÇTAN MEMNUN

Almanya Başbakanı Angela Merkel

AB Dönem Başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, zirvede varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek dokuz saat boyunca kapsamlı ve bazen de zor bir tartışma yürüttüklerini, ancak sonunda anlaşma sağladıklarını söyledi.

Merkel, Belarus’a karşı alınan yaptırımlarla ilgili olarak “Avrupa Birliği, demokrasinin yolunda duranlara karşı eyleme geçiyor. Bunun önemli bir sinyal olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da Türkiye’ye ilk kez doğrudan açık bir yaptırım uyarısı yapılmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Bazı ülkelerin Türkiye’ye karşı fazla anlayışlı davranması nedeniyle tartışmanın uzun sürdüğünü vurgulayan Kurz, sadece Almanya’nın değil, başka AB ülkelerinin de NATO üyesi Türkiye’ye karşı başka standartların geçerli olduğunu savunduğunu belirtti.

MSB: Türkiye ve Yunanistan genel ilkelerde ortak anlayışa vardı, acil irtibat hattı kurulacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder