3 Ekim 2020 Cumartesi

STK’ların toplantılarının ertelenmesine barolar tepki gösterdi: Çoklu barolara zaman kazandırılıyor

İçişleri Bakanlığı’nın, koronavirüs önlemleri kapsamında, sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü etkinliklerini 1 Aralık’a kadar ertelemesi tartışmaya yol açtı.

BOLD – Genelge sonrası Yüksek Seçim Kurulu(YSK), baroların genel kurul yapamayacağına ancak parti kongrelerinin toplanabileceğine karar verdi. Ankara Barosu, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açacağını duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Virüs bahane edilerek muhalifler susturuluyor” dedi.

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında; sivil toplum kuruluşları (STK), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikleri, 1 Aralık’a kadar erteledi. Ankara’nın da içinde bulunduğu bazı illerin hıfzısıhha kurulları genelgeyi “Etkinliklerin ve genel kurulların ertelenmesine karar verilmiştir” cümlesi ekleyerek yayımladı.

Yüksek Seçim Kurulu ise baroların genel kurullarını yapamayacağını ancak siyasi partilerin kongrelerini toplayabileceğine karar verdi. Yasa gereği bu hafta genel kurullarını toplaması gereken baroların, genel kurulları genelgeyle engellenmiş oldu. Baroların genel kurullarının ertelenmesi, aralık ayında yapılması gereken Türkiye Barolar Birliği (TBB) genel kurulunu da etkileyecek. Delege seçimi yapılamayacağı için TBB başkanlık seçimi de gerçekleşmeyecek. Ertelenen seçim nedeniyle, “çoklu baro” düzenlemesiyle yeni kurulan baroların da seçime katılarak TBB’ye delege gönderebilmesinin önü açıldı.

ÇOKLU BAROLARA ZAMAN KAZANDIRILIYOR

Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Asude Şenol karara tepki göstererek “Barolar bir araya gelince risk oluyor da siyasi partiler genel kurullarını yapınca risk olmuyor? YSK’nın kararı hukuk açısından anlatılacak ve anlaşılabilecek nitelik taşımıyor. Zorla kurulan barolar TBB Genel Kurulu’nda temsil edilebilsin diye zaman kazanılıyor” dedi.

FEYZİOĞLU’NA SÜRE KAZANDIRILDI

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ise, ertelemenin Feyzioğlu’nun görev süresinin uzatacağını söyledi. Durakoğlu, şunları kaydetti: “Ekimin ilk haftasında kanunla toplanacağı emredilen şey, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle erteleniyor. Böyle bir hukuk devleti olmaz. Ayrıca, yapılan iş iki önemli sonuç doğuruyor. Kurulan ikinci baroların genel kurullarını daha rahat bir zemin içinde yapabilecekleri zaman onlar için öngörülmüş oluyor. Dolayısıyla, ne zaman yapılacağı belli olmayan TBB Genel Kurulu’na da delege göndermeleri imkânı oluyor. Delegesi seçilemeden TBB toplanamayacak, ikinci bir erteleme daha yapılmak zorunda kalınacak. O ikinci erteleme neye tekabül edecek? Bu, TBB Genel Kurulu açısından yeni bir durum doğuruyor. Bir anlamda da Metin Feyzioğlu için bir süre uzatımı oluyor. Bu kasten mi yapılmıştır, bu iddiayı öne sürecek bir spekülasyon içinde olmak istemiyorum.”

ANKARA BAROSU DAVA AÇACAK

Kastamonu Barosu Başkanı Özgür Demir ise “Çoklu baroların kurulmasıyla ilgili bir zaman kazanma projesi olabilir. Hukukun temel ilkelerinden olan “normlar hiyerarşisi” burada yok sayılmıştır. Kanunda yer alan kural ortadan kaldırılıyor, genelgeye uyuluyor” dedi.  Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açılacağı duyuruldu. Açıklamada, “10 Mart’tan bu yana aradan geçen 206 günde; baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir ‘etkinliğin’ ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi; bütün avukatların iradelerine teker teker ipotek koyulması anlamına gelmektedir. Çoklu baro yasası ve yaklaşan TBB genel kurulu düşünüldüğünde baroların genel kurullarından bir gün önce alınan kararın neye hizmet ettiğini anlamak zor değildir” denildi.

Güveni kötüye kullanan Kızılay yetkililerine ceza verildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder