1 Ekim 2020 Perşembe

Rusya: Suriye ve Libya’dan yabancı teröristler Karabağ’da

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermeni milisler arasında Dağlık Karabağ’daki çatışmalara Suriye ve Libya’dan paralı askerlerin taşındığını açıkladı.

BOLD – Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan destekli Ermeni milisler arasında yaşanan çatışmalara Suriye ve Libya’dan yasa dışı silahlı grupların gönderildiğini açıkladı.

Açıklamada, “Suriye ve Libya dahil olmak üzere dışarıdan yasa dışı silahlı gruplara bağlı savaşçılar, doğrudan çatışmalara katılmak üzere Dağlık Karabağ’da konuşlandırılmaktadır. Bu durumdan derin endişe duymaktayız” ifadelerine yer verildi.

Rus Dışişleri Bakanlığı, ilgili tüm ülkeleri, yabancı terörist ve paralı askerlerin çatışmalarda kullanılmasını önlemeye çağırdı.

KARABAĞ’DA “SURİYELİ MUHALİF SAVAŞÇILAR” İDDİASI

Ermenistan ve Dağlık Karabağ’daki Ermenistan destekli yönetim, Türkiye’yi Azerbaycan’ı savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, Suriye ve Libya’dan getirdiği paralı askerlerle desteklemekle suçluyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de, Türkiye’nin Suriye’den çektiği 300 dolayında paralı askeri Dağlık Karabağ’a gönderdiği iddiasında bulunmuş, çoğu ‘Sultan Murad’ ve ‘El-Emşad’ fraksiyonlarından oluşan Türkiye destekli 300’den fazla savaşçının Afrin’den Dağlık Karabağ’a taşındığını öne sürmüştü.

Suriye’de savaşan muhaliflere mensup iki kaynak da Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Azerbaycan’a destek için Suriye’deki muhaliflerden savaşçı gönderdiğini öne sürdü.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: KARA PROPAGANDA

Milli Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’da Türk savaş uçaklarının ya da İHA ve SİHA’larının kullanıldığına dair iddiaları yalanladı.

Bakanlık Ermenistan’ın iddialarının hiçbir kanıta dayanmadığını belirterek “Bunlar Ermenistan’ın karşısında Türkiye’nin olduğu algısı yaratarak arkasındaki desteği arttırma maksatlı kara propagandadan başka bir şey değildir. Nitekim bu iddialar kendi destekçileri hariç kimse tarafından ciddiye alınmamıştır” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN’DAN KARŞI İDDİALAR

Bu iddialar Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanmıştı. İddiaları geri çeviren Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni paralı askerlerin Ortadoğu’dan çekilerek Dağlık Karabağ’a getirildiği iddiasında bulunurken; Türkiye, “300 PKK/YPG’linin otobüslerle Ermenistan ve Karabağ’a taşındığını ve Ermeni milislere eğitim verdiğini” iddia etmişti.

LAVROV: TARAFLARI MOSKOVA’DA AĞIRLAMAYA HAZIRIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’nın Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarını görüşmeler için ağırlamaya hazır olduğunu söyledi.

Lavrov, Rusya’nın Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarında arabuluculuk yapmak için hem bağımsız olarak hem de AGİT Minsk Grubu’nun temsilcileriyle birlikte çalışmaya devam edeceğini belirtti.

RUSYA MÜDAHALE EDER Mİ?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Salı günü yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın askeri müdahale olasılığını konuştuklarını söyledi.

Paşinyan, bu aşamada Rusya’dan yardım talep etmesi düşünmediğini söyledi ancak bu seçeneğin de masada olduğunu belirtti.

Paşinyan, “İsteğin ne zaman yapılabileceğini söylemek zor. Duruma ve genel siyasi bağlama göre, güvenliğimizi sağlayabilecek tüm olasılıkları görüşüyoruz” dediğini bildiriyor.

Kremlin ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus ordusunun gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydetti.

TIMES: ERMENİSTAN, RUSYA’DAN MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEYEBİLİR

İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi, Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmaları ele aldığı haberinde giderek yoğunlaşan çatışmalar karşısında “Ermenistan’ın Türkiye’nin desteklediği Azerbaycan’a karşı Rusya’nın müdahale etmesini isteme ihtimalinin gündeme geldiğini” belirtti.

Times, Kremlin’in Türkiye’yi “ateşe benzin dökmekle” suçladığını söylerken, Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov’un, Rusya’nın olası askeri müdahalesi için Azerbaycan güçlerinin geçmesi gereken “kırmızı çizgiyi” söylemekten kaçındığını bildirdi.

“Türkiye, Suriyeli muhalifleri Ermenistan’a karşı savaşması için Azerbaycan’a taşıyor”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder