30 Eylül 2020 Çarşamba

Köpeklerin koronavirüsü tespit başarısı yüzde 94

Koku duyuları hassas köpekler, koronavirüslü kişileri tespit için kullanılmaya başlandı. İlk olarak Finlandiya’da uygulanan yöntemin başarı oranı yüzde 94 şeklinde açıklandı. Veteriner Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Kalabalık yerlerde ön haberci gibi kullanılabilirler” dedi.

BOLD – Kovid-19 ile mücadele kapsamında dünya geneli aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Finlandiya, hasta tespiti için köpekleri devreye soktu. Koku duyuları insanlardan minimum 10 bin kat fazla köpekler, Helsinki Havalimanı’nda mesaiye başladı. Özel eğitimli 4 köpekle yürütülen uygulamanın başarı yüzdesi 94 olarak ilan edildi.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Tamer Dodurka

KANSER, ŞEKER, PARKİNSON VE SITMAYI FARK EDEBİLİYOR

Sağlık alanında köpeklerin koku alma yeteneğinden faydalanıldığını bilgisini veren İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Veteriner Hekim Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, “Kanser, şeker, parkinson, sıtma gibi birçok hastalıkta ortaya çıkan farklı kokuları alabiliyorlar. Özel eğitim sonrası koronavirüs dâhil birçok hastalığı ayırt etmeleri ve güvenilir sonuçlar alınması mümkün. Havalimanı gibi kalabalık ortamlarda köpekler ön haberci kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

MAKSİMUM 6 AYLIK EĞİTİMLE AYIRT EDEBİLİRLER

Temel eğitime sahip köpeklerin 1 hafta ile 1 ay içinde, eğitimsizlerinse 6 ayda yetiştirilebileceğini belirten Prof. Dr. Dodurka, “Bu tür hastalıkları tanıyabilmeleri için, koku alma yeteneği yüksek ve aynı zamanda enerjik, mizacı uygun köpek ırkları tercih edilmeli. Labrador, Cocker Spaniel, Malinois gibi köpek ırkları rahatlıkla eğitilebilir. Hepsi Türkiye’de olan köpekler. Tanı yapacak köpeklerin eğitimini Türkiye’de vermek mümkün” diye konuştu.

Koronavirüsten bugün 68 kişi daha hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder