29 Eylül 2020 Salı

“AYM çoklu baroyu kesin iptal edecek: Alelacele baro kurdular”

Anayasa Mahkemesi, 1 Ekim günü çoklu baro düzenlemesinin iptal istemini esastan görüşmesinden günler önce İstanbul’da yeni baro kurulması dikkat çekti. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, AYM’nin değişikliği iptal edeceğini, ancak kararları geriye yürümediği için İstanbul’daki 2 Nolu baronun karardan önce alelacele kurulduğunu belirtti.

BOLD – Durakoğlu, “İdare hukuku prensipleri uyarınca Anayasa Mahkemesi iptalinden sonra kararlar geriye yürümese bile Anayasa’ya kararına aykırı bir biçimde oluşturulmuş bir barodan söz edilmesi söz konusu olacak” ifadesini kullandı.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, AYM’nin perşembe günü karara bağlayacağı çoklu baroyla ilgili iptal talebi öncesinde AKP’li ve MHP’li avukatların kurduğu İstanbul 2 No’lu Baronun kuruluş sürecini değerlendirdi. Cumhuriyet’e konuşan Durakoğlu, şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümediği için alelacele kurulan barolar varlığının devam edeceğine yönelik bir kanı var. Bu kanı çok yanlış değil. Bu durum mücadele edilmesi gereken bir alana davet ediliyor diye düşünmemiz lazım. İdare hukuku prensipleri uyarınca Anayasa Mahkemesi iptalinden sonra kararlar geriye yürümese bile Anayasa’ya kararına aykırı bir biçimde oluşturulmuş bir barodan söz edilmesi söz konusu olacak. Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümediği için alelacele kurulan barolar varlığının devam edeceğine yönelik bir kanı var. Onun iptali içinde ayrıca bir başvurunun yapılabileceği, mücadelenin yapılabileceği gibi görüşler var. Bunu kendi içimizde değerlendireceğiz.”

AYM KESİN İPTAL EDECEK

AYM’nin çoklu baro düzenlemesinin iptal edeceğini düşündüğünü söyleyen Durakoğlu, “Bu düzenleme Anayasa’nın pek çok maddesine aykırı. Temsiliyet konusuna da bakarsak o da iptal edilecek. Anayasa Mahkemesi’nin tabipler odası, eczacılar birliğiyle verdiği kararlar var. O kararlara göre kesinlikle iptal edilecek. Akıl alır gibi bir şey değil. İstanbul’daki avukatların Türkiye’deki avukatlara oranı yüzde 37. Buna karşılık temsiliyet oranımız yüzde 24’tü. Değişen yasa bizim temsiliyetimizi 3,8’e indirdi. Bu çok adaletsiz bir durum” ifadelerini kullandı.

AKP ve MHP’li avukatların kurduğu İstanbul 2 No’lu Baro da ‘imzalar şaibeli’ iddiası

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder