1 Ekim 2020 Perşembe

Brüksel’de Türkiye ve Doğu Akdeniz zirvesi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin devlet ve hükumet başkanlarından oluşan AB Konseyi, Türkiye ile ilişkileri görüşmek üzere bugün Brüksel’de toplanacak. Toplantıdan Türkiye’ye bir yaptırım kararı çıkması beklenmiyor.

BOLD  – Avrupa Birliği (AB) zirvesinin daha önce 24-25 Eylül tarihlerinde yapılması öngörülmüştü. Ancak zirve, AB Konseyi Başkanı Charles Michel koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındığından son anda ertelenmişti.

Michel Perşembe ve Cuma günü düzenlenecek AB Konseyi toplantısı için AB liderlerine gönderdiği davet mektubunda, toplantıların Perşembe akşamki bölümünün tamamen “Doğu Akdeniz ve Türkiye ile ilişkilere” ayrılacağını bildirdi.

Hedeflerinin “Bölgede istikrar ve güvenliği sağlamak için Türkiye ile yapıcı bir diyalog alanı yaratmak ve tüm AB üyesi devletlerin egemenlik ve egemenlik haklarına saygı duyulmasını sağlamak” olduğunu belirten Michel, bunun “ancak Türkiye’nin yapıcı olarak devreye girmesiyle mümkün olabileceğini” ifade etti. Michel, AB ve üye devletlerin meşru çıkarlarının korunması için her seçeneğin masada olduğunu belirtti.

ZİRVEDEN NASIL BİR KARAR ÇIKABİLİR?

Türkiye ve AB’den gelen mesajlar, Ankara ile Atina’nın istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduklarını duyurmaları, NATO’daki teknik görüşmeler ve Almanya’nın arabuluculuk girişimleri sayesinde, AB zirvesinden Ankara’ya yönelik yaptırım kararı çıkması beklenmiyor.

Kulislerde, çıkacak kararın Türkiye’yle ilişkilerde uzun vadeli stratejik yaklaşımdan ziyade, mevcut krizin yönetimine odaklanacağı konuşuluyor.

Güney Kıbrıslı Rumların “Türkiye’ye yaptırım uygulanmazsa ben de Belarus’a yaptırımları bloke ederim” şantajı da AB kulislerinde destek görmedi. Kıbrıslı Rumlar buna karşılık sonuç bildirgesinin Ankara’ya daha net mesajlar gönderen bir tarzda kaleme alınmasını isteyebilir.

Hazırlanacak sonuç bildirgesinin Türkiye bölümünde AB bir kez daha, üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile dayanışma içinde olduğunu ve AB devletlerinin egemenlik ve egemenlik haklarına saygı duyulması gerektiğini tekrarlayacak.

Deniz yetki alanlarıyla ilgili sorunların uluslararası hukuk temelinde diyalog yoluyla çözümlenmesi gerektiği vurgulanıp, Kıbrıs müzakerelerinin BM çatışı altında yeniden başlatılması çağrısında bulunulması da bekleniyor. AB, Mart 2018’den bu yana Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerini kınıyor.

Türkiye’nin 2018’den bu yana donmuş halde olan AB katılım müzakereleri ise şu an için gündemde değil. Buna rağmen, AB liderlerinin sonuç bildirgesinde, Türkiye’de insan haklarının durumuna vurguda bulunulma olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor.

Merkel: Türkiye ile ilişkilerimizi yeniden dengelemek zorundayız

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder