2 Ekim 2020 Cuma

Macron Karabağ’daki Suriyeli savaşçılar konusunda uyardı: Kırmızı çizgi geçilmiştir

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Gaziantep üzerinden 300 kadar Suriyeli cihatçının Dağlık Karabağ’a gönderildiğini savundu. Ankara’dan bu konuda açıklama istedi. Macron, kırmızı çizginin aşıldığını vurgulayarak NATO’yu göreve çağırdı.

BOLD – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brüksel’deki Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesinde dün akşam yaptığı açıklamada, gizli servis raporlarının Suriye’deki cihatçı gruplardan 300 kadar savaşçının Dağlık Karabağ’a yerleştirildiğini gösterdiğini söyledi.

Emmanuel Macron, bu iddiasını ilk olarak dün sabah saatlerinde resmi ziyaret için bulunduğu Letonya’da dile getirmişti. Macron, iddiasını AB Zirvesi’nde bir kez daha tekrarladı.

MİLİTANLAR IŞİD’LE BAĞLANTILI

Bu militanların IŞİD’le bağlantıları olduğunu da iddia eden Macron,”İstihbarat raporları Halep’teki cihatçı gruplardan 300 Suriyeli savaşçının Gaziantep üzerinden Azerbaycan’a gönderildiğini gösteriyor. Bu teyit edilmiş bir bilgi. Bu kişiler tespit edilip izlendi” diye konuştu.

MACRON: RUSYA DA BUNU TEYİT ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, militanların gönderildiği bilgisini Rusya’nın da teyit ettiğini söyledi.

Macron, “Konuyu Putin’le konuştum. Rusya da bunu bildiğini teyit etti” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da iki gün önce yaptığı açıklamada doğrudan Türkiye’nin adını vermeden, Dağlık Karabağ’daki çatışmalara Suriye ve Libya’dan yasa dışı silahlı grupların gönderildiğine işaret etmiş ve “Suriye ve Libya dahil olmak üzere dışarıdan yasa dışı silahlı gruplara bağlı savaşçılar, doğrudan çatışmalara katılmak üzere Dağlık Karabağ’da konuşlandırılmaktadır. Bu durumdan derin endişe duymaktayız” açıklamasını yapmıştı.

Rus Dışişleri, ilgili tüm ülkeleri “yabancı terörist ve paralı askerlerin çatışmalarda kullanılmasını önlemeye” çağırmıştı.

TÜRKİYE’DEN İZAHAT İSTİYORUZ

“Kırmızı çizgi geçilmiştir ve bu kabul edilemez. Tüm NATO üyelerini ittifakın bu üyesinin eylemlerini görmeye davet ediyoruz ve Fransa olarak Türkiye’den izahat istiyoruz” diyen Macron, önümüzdeki günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, açıklamasında AGİT Minsk Grubu’nun eş başkanları olarak Rusya, ABD ve Fransa’nın Dağlık Karabağ’daki çatışmaları durdurmak için yakın gelecekte bir dizi girişimde bulunacaklarını da belirtti.

SURİYELİ PARALI ASKER İDDİALARI

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin Suriye’den çektiği 300 dolayında paralı askeri Dağlık Karabağ’a gönderdiği iddiasında bulunmuş, çoğu ‘Sultan Murad’ ve ‘El-Emşad’ fraksiyonlarından oluşan Türkiye destekli 300’den fazla savaşçının Afrin’den Dağlık Karabağ’a taşındığını öne sürmüştü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz katıldığı bir televizyon programında, “Maalesef gelen haberlerde, Türkiye’den Azerbaycan’a silah yardımı yapıldığı ve söylentilere göre cihatçı grupların da Azerbaycan’a gönderildiği ifade ediliyor” demişti.

ABD’li gazeteci Lindsey Snell de daha önce aynı iddiayı gündeme getirmişti.

Ancak iddialar Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanıyor.

“Türkiye, Suriyeli muhalifleri Ermenistan’a karşı savaşması için Azerbaycan’a taşıyor”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder