17 Eylül 2020 Perşembe

CHP’li Selin Sayek Böke: “Şirketleri değil halkın zararına projeleri kamulaştıracağız”

Yandaş şirketlere yönelik ‘kamulaştıracağız’ söylemiyle dikkatleri çeken CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “Şirketleri değil halkın zararına projeleri kamulaştıracağız. Yoksa kimsenin atölyesini, otelini, dükkânını elinden alacak değiliz” izahı yaptı.

BOLD – CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, ‘iktidara gelirse şirketlere el koyacakları’ iddialarına ilişkin Birgün’den Havva Gümüşkaya’ya konuştu. Devletin kaynaklarının Hazine garantili kamu özel iş birliği projelerine aktarılması sistemine yönelik “Özel sektör dediğiniz Türkiye’deki bütün kaynakları rantla yemiş 5 şirket. Ne müzakeresi yapacağız? ‘Bunlar artık kamunundur’ diyeceğiz ve devam edeceğiz” sözlerine açıklık getirip “Şirketleri değil halkın zararına projeleri kamulaştıracağız” diye konuştu.

AKP döneminde kamu ihalelerin büyük çoğunluğu yandaş diye anılan şirketlere gitti.

2019 BÜTÇESİNDEN 19 MİLYAR LİRA ÖDEME ÖNGÖRÜLDÜ KUR YÜKSELMEMİŞKEN

CHP iktidarında halk yararının gözetileceğini, yüzde 1’lik imtiyazlı kesim yerine yüzde 99’un ihtiyacının görüleceğini iddia eden Böke, “Elbette ve tabii ki kimsenin şirketini, atölyesini, tezgâhını, otelini, dükkânını gidip elinden alacak değiliz. Bunun konuşulması bile abesle iştigal. Biz halkın zararına iş yapılmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sadece 2019 bütçesinde, döviz kuru daha yükselmemişken, iktidara yakın birkaç şirkete 19 milyar lira ödenme öngörüldüğü bilgisini vererek “Ödeme halkın cebinden. Üstelik proje detaylarını bilmiyoruz. Sözleşmelerde hükumet hangi maddelere imza attı? Soruyoruz, ‘ticari sır’ denilerek bilgi verilmiyor. Yanıtlamamız gereken şu: Bunun devam etmesine izin verecek miyiz? Elbette vermeyeceğiz” dedi.

TEMMUZ’DA YILIN İLK YARISI İÇİN 1 MİLYAR 750 MİLYON ÖDENDİ

Bahsettiği projelerdeki kamu zararlarına dair de şu bilgileri aktardı CHP Genel Sekreteri: “Şehir hastaneleri için 2022’de Hazine’den 21,9 milyar lira çıkacak. 25 yıllık ödemenin 81,2 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nda ilgili şirkete 2020 ilk yarısı için Temmuz’da 1 milyar 750 milyon lira düzeyinde garanti ödemesi yapıldı. Yıllık 49 milyon 275 bin araç geçişi garantisi verilmiş, 2019’da 13 milyon 271 bin araç geçmiş. 36 milyon 4 bin aracın parası ödenmiş.”

Yavuz Sultan Selim köprüsü

AKP’NİN YOK ETTİĞİ DENETİM KURULLARI SİSTEMİNİ YENİDEN KURACAĞIZ

Kamulaştırma sürecini nasıl işleteceklerini de izah edip “Hazine’nin, Maliye’nin, Başbakanlığın, Cumhurbaşkanlığı’nın, müsteşarından, bakanından bile emir almayan denetim kurulları vardı. AKP ilk geldiği yıllardan başlayıp bu sistemi çökertti. Kurulları kapattı, işlevsizleştirdi. Yok etti. Öncelikle yapılacak bu sistemi yeniden oluşturmak” bilgisini verdi.

Sistem hazırladıktan sonra tüm projelerin inceleneceğini aktaran Selin Sayek Böke, süreci şu şekilde resmetti: “Kamu zararı ne, ne kadar ödenecek, şimdiye kadar ne kadar ödenmiş, tüm detayları çıkacak ortaya. Başka iltimaslar olmuş mu? Hangi maddelere imza atılmış, hangi istisna ve muafiyetler tanınmış, bunların kamuya zararı ne olmuş? Yapılması taahhüt edilen işlerle bunlara sağlanacak kazanç arası kabul edilemez farklar mı var? Hepsi ortaya çıkacak.”

İBB Meclisinde ‘İnternetçi arkadaş’ polemiği: Stanford doktoram var herkes bi kendine gelsin

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder