18 Eylül 2020 Cuma

Sağlıkçılardan sonra ormancılar da isyan etti: Rakamlar gizleniyor

Koronavirüs vaka ve ölüm sayısının gizlendiği ile ilgili tartışmalara şimdi de yanan orman alanları eklendi. Ormancılar, bu yıl geçen yıllara oranla daha çok yangın çıktığı ve daha çok alanın yandığına dikkat çekerek, yanan alanların az bildirildiğini öne sürdü. 

BOLD – 2020 yılının bitmesine üç buçuk ay kaldığı halde OGM’ye 2 bin 279 adet orman yangını rapor edildi. Türkiye Ormancılar Derneği ise yazılı açıklama yaparak yanan alanların gerçeğinden az bildirildiğini belirtti.

YANAN ORMAN ALANI KÜÇÜK GÖSTERİLİYOR

Türkiye Ormancılar Derneği yaptığı yazılı açıklamada 2020 yılının orman yangını sayısının ve yanan alan miktarının önceki yıllara göre arttığı bir yıl olduğu belirtildi. Sadece Ankara, Kastamonu ve Antakya’da çıkan yangınlarda yaklaşık 5.000 hektarın, Adana Kozan ve Pozantı ile Osmaniye yangınlarında da 6.000 hektarın üzerinde orman ekosisteminin yandığının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, “Önceki yıllarda yanan orman alanı miktarlarının küçük gösterilmeye çalıştığı bilinmektedir” denildi.

“OGM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

OGM’nin sorumlu kurum olarak üzerine düşeni yapması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Türkiye Ormancılar Derneği olarak her orman yangınından dersler çıkarılması gerektiğini ve yangınla mücadelenin söndürülen her yangından sonra başladığını düşünüyoruz” denildi. Açıklamada, orman yangınlarının azaltılması için uzmanlaşmaya önem verilmesi istenirken, meslek içinde ehliyet ve liyakat şartlarının uygulanması talep edildi.

YANGIN SAYISI YÜZDE 35 ARTTI

Yanan alanların verileri ile ilgili yanlış ve eksik gösterilmesi ile ilgili Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’na konuşan dernek yetkilileri, “Yanan alanların az gösterilmesinde alttan başlamak gerek. İşletme şefi müdürüne, müdür bölge müdürüne, bölge müdürü genel müdüre o da bakana. Haliyle bakan da cumhurbaşkanına. Yanan alan 200 hektar, 100 gösterelim diyorlar. 100 gösteriyorsun da gençleştirmesini yapacağım, fidan dikeceğim dediğinde iki katı çıkıyor ortaya. Net olmak lazım ki ödenek verilsin çalışmalar yapılsın. Bu tamamen kamuoyunu yanıltmak. Geçen yıla göre yangın sayısında yüzde 30-35’lik bir artış var” dedi.

Saray bünyesinde ‘propaganda ve algı operasyonu’ başkanlığı kuruldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder