15 Eylül 2020 Salı

Kovid-19 akıl sağlığını kuşatıyor

Salgın çoğu kişide kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyona yol açtı. Evde kalma çaresizlik, umutsuzluk ve sıkışmışlık hissi oluşturdu. Uzmanlara göre çare günlük işler, dengeli beslenme, akraba ve dostlarla daha derin ilişkiler kurmada.

BOLD – Koronavirüs salgını küresel ölçekte etkisini artırırken uzmanlar, süreçte psikolojik rahatsızlıkların da arttığına dikkat çekti. Özellikle belirsizlik duygusu karşısında birçok kişinin çözüm üretemediği için sıkıntıya düştüğünü aktaran Uzman Klinik Psikolog Birgül Özgüvenç, “İnsanoğlu görünmeyecek kadar küçük bir tehlikeye karşı tarihin en büyük savaşlarından birini sürdürüyor” dedi.

BELİRSİZLİK VE BUNU YÖNETEMEME SIKINTININ ÇIKIŞ NOKTASI

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre Özgüvenç, “Hastalığın seyrinin bilinmemesi ve bunu yönetememek kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), depresyon gibi hastalıklara zemin hazırladı. Evde kalma zorunluluğu çaresizlik, umutsuzluk, sıkışmışlık hissi yaratmakta” diye konuştu.

BİLGİ KİRLİLİĞİNDEN KORUNMA ÇABASI İLK ADIM

Pandemi döneminde psikolojik rahatsızlığı bulunan hastaların virüs bulaşma riski sebebiyle sağlık hizmeti almaktan kaçınarak tedavisine devam etmediğini belirterek tekliflerini sıraladı: “Ruhsal bozukluklara müdahale edilmediğinde uzun vadede daha büyük sorunları getirecektir. Öncelikle kişinin kendini bilgi kirliliğinden koruması önemli. Kontrol duygusu, kaygıyı yönetmeye yardımcı olur. Akraba ve dostlarla daha derin ilişkiler geliştirip sosyal destek sistemi oluşturmak ve yalnız olunmadığını bilmek oldukça faydalı. Günlük işler ve rutinler güvende hissetmemizi sağlar. Dengeli beslenmek ve egzersiz, bu dönemde fiziksel ve ruhsal sağlığınız için oldukça önemli.”

Korona tedavisinde umut: Virüs nötralize edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder