18 Eylül 2020 Cuma

Helikopterden atıldığı iddia edilen köylülerden ilk fotoğraf

Van’da tarlada çalışırken gözaltına alındıktan birkaç saat sonra yoğun bakıma yatırıldığı ortaya çıkan iki köylüden Osman Şiban’ın fotoğrafında işkencenin izleri görülüyor.

BOLD – Askerler tarafından gözaltına alındıktan 2 gün sonra ağır yaralı biçimde yoğun bakımda ortaya çıkan iki kişiden Osman Şiban’ın gördüğü işkence fotoğraflandı. Şiban, işkenceden kaynaklı hafıza kaybı yaşıyor. HDP Milletvekili Murat Sarısaç’ın gündeme getirdiği “iki köylü gözaltına alındıktan sonra helikopterden atıldılar” iddiasını ise hastane raporundaki “yüksekten düşme” vurgusu güçlendiriyor.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkan Servet Turgut(55) ve Osman Şiban’ın (50) tedavileri sürüyor. Askeri helikopterden atıldığı iddia edilen Turgut, yaşam mücadelesi verirken Şiban yoğun bakımdan çıkartıldı. Ailelere iki gün boyunca yaralı yakınlarıyla görüşmeleri için izin verilmedi. İznin çıkmasının ardından Şiban ailesinin çektiği fotoğrafta Osman Şiban’ın gözleri ve yüzündeki izler ilk kez kamuoyuna yansıdı.

Yoğun bakımdan çıkartılan Şiban’ın gözleri kan ve morluklar içinde. Şiban, hafıza kaybı yaşadığı ve henüz kendisine tam olarak gelemediği için olayın nasıl gerçekleştiğini anlatamadığı öğrenildi.

GÖZALTINA ALINDIKTAN SONRA HASTANEYE YARALI BİÇİMDE GÖTÜRÜLDÜ

11 Eylül’de askerler tarafından gözaltına alındıktan birkaç saat sonra özel bir hastaneye götürülen Şiban için darp raporunun hazırlandığı ortaya çıktı. Özel hastanede Şiban için hazırlanan darp raporunda, genel durumu bölümüne “orta kötü” ifadesi yazıldı. Raporda, Şiban’ın her iki gözünde morluk, baş, boyun ve yüz bölgesinde travmaya bağlı şişlik olduğu belirlendi. Ayrıca Şiban’ın kanlı kustuğu bilgisi de yer aldı. Şiban, raporda yoğun bakım ihtiyacı olduğunun belirlenmesi üzerine Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

“YÜKSEKTEN DÜŞME NEDENİYLE ENTÜBE”

Halen yoğun bakımda olan ve hayati tehlikesi devam eden Servet Turgut’un ise askeri helikopterden atıldığı iddiası var. Bu iddiayı destekleyen ise Turgut’un hastane raporundaki bilgiler…

Raporda “İsimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta” notu yer aldı. “Yüksekten düşme” bilgisinin, bilinçleri kapalı bir şekilde 2 kişiyi hastaneye getiren askerler tarafından verildiği tahmin ediliyor.

Hastane raporunda ayrıca her iki gözde ve her iki kulakta deri altındaki kılcal damarların zarar gördüğü, kanın deri altına sızdığı, her iki el ile göğüs ön duvarında derinin en üst tabakasının kalktığı ifadelerine yer verildi.

HDP’Lİ MİLLETVEKİLİ HELİKOPTERDEN ATILMA İDDİASINI GÜNDEME GETİRDİ

Hastane raporunda yer alan “yüksekten düşme” ifadesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın görgü tanıklarına dayandırarak yaptığı “helikopterden atıldı” iddiasını güçlendiriyor.

HDP’li Sarısaç, olaya dair yaptığı paylaşımda, “Ailelerle hastanede yaptığımız görüşmede, Servet Turgut ve Osman Şiban’ın tarlalarında çalışırken askerler tarafından tartaklanarak helikoptere bindirilmiş ve iki gündür de haber alınamıyordu. Ailelerin yoğun çabaları sonucu ikisinin de Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde, birinin entübe olduğu diğerinin de bilincinin açık olduğunu ve görgü tanıklarına göre bu iki kişinin helikopterden atıldığını aktardılar. Helikopterden atılsın veya atılmasın gerçek şu ki, ikisi de köyünde,arazilerinde çalışırken askerler tarafından alınıp, işkenceyle bilinçlerini kaybedip yoğun bakıma alınacak hale getiriliyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

KARDEŞİ: GÖZALTINA ALDIKLARINDA SAĞLIKLIYDI

Osman Şiban’ın kardeşi Cengiz Şiban, kardeşinin gözaltına alındığı sırada yanında olduğunu, gözaltına alındığında hiçbir sağlık sorunu olmadığını söylüyor:

“Önce tarlada çalışan Servet’i alıp, köye geldiler. Sonra kardeşim Osman’ı da alıp helikopterle götürdüler. İkisinden de uzun süre haber alamadığımız için ben kent merkezine geldim ve askeriyeyi aradım. Bana ağabeyimin yoğun bakımda olduğunu söylediler. Onlara ‘Ağabeyim götürdüğünüzde sağlamdı nasıl oldu da yoğun bakıma düştü?’ dedim ama bana cevap vermediler. Kardeşimi gözaltına aldıklarında hiçbir şeyi yoktu.”

Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından gözaltı kararı kaldırılan 2 kişinin durumu halen ciddiyetini korurken, yaralılarla avukatların görüşmesine ise izin verilmiyor.

Helikopterden atma yöntemi Türkiye’de 90’lı yıllarda çok sayıda davaya konu olmuştu. Resmi olmayan yollarla gözaltına alınan kişilerin, dağlık alanda helikopterden atılarak öldürüldüğüne ilişkin soruşturmalar yıllardır devam ediyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder