19 Eylül 2020 Cumartesi

Sağlık çalışanlarının hayatı hiçe sayılıyor: Koruyucu ekipman sorunu çözülmedi

Devlet Bahçeli’nin kapatılmasını istediği TTB, sağlık alanındaki sıkıntıları dile getirmeye devam ediyor. TTB Merkez Konseyi Başkanı Adıyaman, pandemiye karşın sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman sorununun çözümü noktasında adım atılmadığını söyledi.

BOLD – Ülkede ilk koronavirüs vakasının görülmesinden bu yana yedi ay geçti. Salgınla mücadelede en önde savaşan sağlık çalışanlarına verilen destek, sadece “alkışlarla” sınırlı kaldı. Aradan geçen onca zamana rağmen sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman sorunu dahi çözülemedi.

HEKİMLERİN TEMİN ETMESİ İSTENİYOR

Birgün’den Burcu Cansu’ya konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, salgının ilk gününden bu yana kişisel koruyucu ekipman sorununun özellikle Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) büyük bir krize dönüştüğünü belirterek, “ASM’lere gönderilmesi gereken kişisel koruyucu ekipmanlardaki miktar olarak yetersizliğin yanı sıra nitelik sorunu da devam ediyor. Ekipman göndermek istemeyen il sağlık müdürlükleri hekimlerden kişisel koruyucu ekipmanlarını kendilerinin temin etmesini istiyor” dedi.

200 CİVARINDA HEKİM İSTİFA ETTİ

Son günlerde artan hekim istifalarına da dikkat çeken Adıyaman, “Kovid-19 salgınına karşı önlem alınmadığı ve sağlık çalışanlarını koruyucu düzenlemeler yapılmadığı için edindiğimiz bilgiye göre 200 civarında istifa var. Emekli maaşlarının çok düşük olmasına karşın yoğun bir emeklilik başvurusu olduğunu da biliyoruz. Pandemi ile özel hastanelerde ücretsiz izne çıkarmalar arttı, hak ediş ödemelerinde aksamalar oldu ve iş güvencesi tamamen bitme noktasına geldiği için istifa eden hekimlerin bir kısmı kamuya geçiş yaptı. Pandemi koşulları nedeniyle iş güvencesi olmayan, uzun saatler nöbet tutmaya zorlanan hekimlerin bir kısmı da muayenehane açtı” dedi.

SAĞLIKÇILARA DÜZENLİ TEST YAPILMALI

Pandemi ile özellikle asistan hekim ve hemşirelerde daha belirgin olmak üzere tüm sağlık emekçilerinin iş yükünün arttığına dikkat çeken Adıyaman, “Defalarca dile getirmememize rağmen sağlık çalışanlarına belirli aralıklarla rutin test uygulanması yapılmıyor. Bu anlaşılır gibi değil. Kovid-19 meslek hastalığı sayılmalı, sağlık çalışanlarına rutin olarak haftada bir PCR ile tarama testi uygulanmalı. PCR pozitif olan sağlık çalışanlarının başta ailesi olmak üzere, temas ettikleri herkese rutin bir hizmet olarak test yapılmalı” dedi.

Macron’dan Erdoğan’a Türkçe mesaj

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder