18 Eylül 2020 Cuma

“Fransa ve Türkiye küsmesin” diye NATO’nun raporu açıklanmayacak

NATO, Fransa ve Türkiye savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’de yaşadığı gerilime ilişkin raporunu tamamladı. NATO, Fransa ve Türkiye’yi küstürmemek için raporu açıklamama kararı aldı.

BOLD – NATO’nun, Doğu Akdeniz’deki Fransa ve Türkiye gerginliği ile ilgili raporunu tamamladığı ancak bunu iki ittifak üyesini “küstürmemek” için şu aşamada kamuoyuna açıklamayacağı bildirildi.

Reuters Haber Ajansı, Brüksel’deki diplomatlara dayandırarak verdiği haberinde, NATO’nun bu krizi çok “hassas” olduğu gerekçesiyle kamuoyunda tartışmaktan ve tarafları karşısına almaktan özenle itina ettiği yorumunu yaptı.

Haberde, söz konusu krizle ilgili başlatılan soruşturmanın, iki ülke arasında devam eden ve tonu giderek artan tartışmayı sonlandırmaktan uzak olduğu saptaması yapıldı.

Avrupalı bir diplomat, “sorun halının altına süpürüldü” diyerek Paris ve Ankara arasındaki krizle ilgili ittifakın tutumunu özetlerken, diğer bir diplomat, stratejik konumu ve askeri gücü itibarıyla NATO’nun Türkiye’yi hedef göstermekten özenle kaçındığı saptamasında bulundu.

İKİ ÜLKE SAVAŞ GEMİLERİ ARASINDA GERGİNLİK

Fransa, Akdeniz’de NATO misyonu çerçevesinde görev yapan Courbet isimli firkateyninin Tanzanya bandıralı bir gemiyi Libya’ya silah taşıdığı şüphesiyle denetlemek istediğini ve bunun üzerine bu araca eşlik eden Türk savaş gemileri tarafından taciz edildiğini öne sürdü.

Fransa, Türk savaş gemilerinin Courbet’ye üç kez radar kilidi attığını belirterek bu davranışları “aşırı agresif” olarak tanımladı ve Türkiye’yi NATO’yu şikayet etti.

Türk askeri kaynakları ise Fransa’nın taciz iddiasını yalanlayarak, tam tersine Fransız gemisinin denizciliğe aykırı süratli manevraları nedeniyle durumu NATO’ya Türkiye’nin bildirdiğini açıklamıştı.

Fransa, iki Türk fırkateyninin eşlik ettiği Tanzanya bandıralı “Çirkin” adlı kargo gemisini, Libya’ya silah taşıyarak BM’nin silah ambargosunu ihlal ettiği şüphesiyle arama girişiminde bulunulduğunu ve Türk fırkateynlerinin “son derece saldırgan” bir şekilde bu girişimi engellediğini ileri sürmüştü.

Erdoğan’dan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a: Kifayetsiz muhteris

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder