25 Ocak 2019 Cuma

Afgan-Türk Kız Lisesi’ne gece yarısı baskın, öğrenciler direniyor

Afganistan’ın Mezarı Şerif şehrindeki Afgan-Türk Kız ve Erkek Lisesine gece saat 02.30’da polis ve askerler tarafından baskın düzenlendi. Öğretmenler ve çalışanlar gözaltına alındı.

Okulun etrafını kuşatan onlarca polis 02:30 gibi okulun kapısını kırarak içeri girdi. Bu sırada uyuyan yatılı öğrenciler korkuyla yataklarından fırladı. Öğrenciler baskın anlarını cep telefonlarıyla çektikleri görüntülerle dış dünyaya duyurdu. Baskına gelen polis ve askerlerin birimlerinin önce okulun güvenlik kameralarını söküp parçalaması dikkati çekti.

Bölgeden ulaşan bilgi ve görüntülere göre okulun Afgan çalışanları kelepçeli, Türk öğretmenler ise kelepçesiz olarak gözaltına alındı. Kamuoyuna ulaşan mesajlarda, “Gecenin saat 3’ünde kız yurduna 15, 20 erkek ayakkabılarıyla girip kız öğrenci ve hocaların odalarına girip dolaplarını döktüler. Sınırsız şiddet uyguladılar. Birçok öğretmenin başlarında ve vücutları yaralandı. Öğretmenlerinin bir gece yarısı götürülmesi üzerine bazı öğrenciler fenalık geçirdi.Yurt kayıt cihazını ve monitorü kendi görüntüleri kayıtlı diye bu şekide parçaladılar.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan yapılan baskının Mezar-ı Şerif’deki Türk-Afgan kız ve erkek liseleriyle Herat’taki kız lisesine aynı anda yapıldığı öğrenildi. Şiddet uygulayan Afgan güçleri erkek öğrencileri yine şiddet uygulayarak bina dışına çıkarırken kız lisesi öğrencileri direnmeye devam ediyor. Okul içinde ve dışında oturma eylemi yapan öğrencilerin kendilerine şiddet uygulayan polis ve askerlere çiçek verdiği dikkati çekti.

Herat’taki okulu Türkiye’ye bağlı Maarif Vakfı yetkililerine teslim eden Afgan yönetimi henüz Mezar-ı Şerif’deki okulları devretmedi. Veli ve öğrenciler pankart açarak ve çeşitli sloganlar atarak okullarını savunmaya devam ediyor.

Heratı maarifçiler almış. Kız örğncileri dışarı çıkarmış. Aileler tedirgin. Oradakiler dağıldı. Kız ve erkek lisesi direniyorlar. Veliler okul kapısındalar pankart açtılar. Toplandılar.

İçinde farklı zamanlarda mezun olmuş ve hala eğitimine devam eden velilerin resmi olarak derneği olarak faaliyet gösteren Kabil merkezli Veli Komitesi yarın başkent Kabil’de bir basın toplantısı düzenleyerek yapılan hukuksuz uygulamaları ve polis şiddetini kamuoyuna duyuracak.

Velilerin arasında saygın kanaat önderleri ve bazı devlet görevlilerinin de olduğu öğrenildi.

Görüntülerde, okulda görevli Selim Sertor isimli öğretmen emniyet müdürlüğü binasında yetkililere “Gece yarısı kız okulunda ne yapacaksın? Senin de kız çocuğun var” diye bağırdığı duyuluyor. Gözaltına alınanlar arasında yatılı bazı öğrencilerin de olduğu öğrenildi.

Afganistan’da daha önce de Şibirgan ve Herat’taki okullara da şiddet kullanarak girilmiş ve ardından Maarif Vakfı’na devredilmişti.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder