25 Ocak 2019 Cuma

Telekom’da davul bankaların sırtında, tokmak Saray’da

Türk Telekom’un olağanüstü genel kurulunda, yönetim kurulu üye sayısı 12’den 9’a indirildi. 9 kişinin 4’ü Telekom’un sahibi bankaları temsil ederken, AKP’li ve Saray’a yakın 5 isim de yönetimde yer aldı. Böylelikle AKP, 2005’te özelleştirip, sonrasında soyulmasına seyirci kaldığı Telekom’da tekrar dümene geçmiş oldu.

ANALİZ- Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) yeni hissedarı Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.’ye hisse devir işlemlerinin geçen ay tamamlanmasının ardından ilk genel kurulunu bugün (25 Ocak 2019) Ankara’da gerçekleştirdi.

Şirketin önceden planlanarak kamuoyuna duyurulan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Ankara’da genel müdürlük kültür merkezinde yapıldı. Toplantıda, Levent Yapılandırma AŞ’ye devir işlemlerinin ardından, şirket ana sözleşmesinde yapılacak tadil tasarısı da onaylandı.

DAHA HIZLI ESNEK VE KUSURSUZ YÖNETİM KURULU!

Buna göre, 12 kişilik yönetim kurulu, 9’a indirildi. Bunun gerekçesi olarak da, yönetim kurulunun daha hızlı, esnek ve kusursuz işlemesini sağlamak olarak açıklandı.

Toplantıda yönetim kurulu üyeleri Dr. Ömer Fatih Sayan, Bülent Aksu, Dr. Nureddin Nebati, Selim Dursun, Eyüp Engin, Hakan Aran, Dr. Muammer Cüneyt Sezgin, Yiğit Bulut ve Emre Derman olarak belirlendi.

Şirketten yapılan açıklamada, “Türk Telekom, yeni ortaklık yapımız ve yeni hissedarımızla sağlam ve güçlü duruşunu sürdürecektir. Türkiye’nin değeri Türk Telekom olarak, sorumluluk ve görev bilinciyle, mevcut altyapıyı genişletmek ve Türkiye’nin dijital dönüşümünü tamamlayarak milletimiz için sağlam ve kalıcı yararlar sağlayabilmek adına yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” denildi.

SARAY KADROSU YİNE DÜMENE GEÇTİ

Toplantıda göreve seçilen yeni yönetim kuruluna bakıldığında ise Dr. Ömer Fatih Sayan, Dr. Nurettin Nebati, Bülent Aksu, Selim Dursun ve Yiğit Bulut’un AKP’li ve daha da özelde saraya yakın kimlikleriyle ön plana çıktığı görülüyor.

Nurettin Nebati ve Bülent Aksu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yardımcıları. İkisi de halen hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Dr. Ömer Fatih Sayan ve Selim Dursun da halen Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı olarak görevlerine devam ediyor. Ömer Fatih Sayan aynı zamanda eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da ağabeyi.

Yiğit Bulut içinse fazla söze hacet yok. Saray danışmanı ve elbette Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a en yakın isimlerden.

BANKALARI DÖRT İSİM TEMSİL EDİYOR

Diğer dört yönetim kurulu üyesi ise biraz da mecburiyetten, Türk Telekom’un yasal sahibi konumundaki bankaları temsil ediyor.

Türk Telekom’un hisselerini, 4,75 milyar dolarlık kredi boruna karşılık devralan Levent Yapılandırma AŞ, Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi başta olmak üzere alacaklı 29 bankanın ortak şirketi.

Türk Telekom yönetim kuruluna seçilen Eyüp Engin halen Akbank Teftiş Kurulu Başkanı. Hakan Aran İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı.

Dr. Muammer Cüneyt Sezgin, Garanti Bankası yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Türk Telekom yönetimindeki son isimse yine Akbank’tan. Emre Derman halen Akbank yönetim kurulu üyesi.

Türk Telekom’un değişmez yönetim kurulu üyesi, Saray danışmanlarından Yiğit Bulut.

DAVUL BANKALARDA TOKMAK AKP’DE!

Türk Telekom, sermayesini dört bankanın koyduğu, batık kredileri yüzünden el değiştirmek zorunda kalmış ama bütün bunların müsebbibi olan AKP’nin yönetiminde yine yoluna devam edecek.

Yönetim kurulunda çoğunluk Saray ve Damat ekibinden oluşuyor. Yani davul bankaların sırtına yüklendi, tokmak yine AKP’de kaldı.

Yönetim kurulu açıklamasında denildiği gibi Türk Telekom yine yatırımlarına hız kesmeden devam edecek. Aynı sözleri, 2005’teki özelleştirme sürecinde de duymuş ve okumuştuk.

Türkiye’nin en önemli kamu şirketi, kasasında 2 milyar dolar nakitle özelleştirilmiş, önce ihale şartnamesine aykırı olmasına rağmen taşınmazları satılmıştı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK SOYGUNU

Şirketin bütün kârı Oger Telekom tarafından yurtdışına çıkarılmış, şirket çok ciddi zarara sokulmuştu. Daha sonra kurtarmak için AKP hükümetinin devreye girmesiyle bankalardan kredi çekilmiş ama o kredi de ödenmemiş ve “Türk Telekom vakası” “Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu” olarak kayıtlara girmişti.

Şimdi soru şu, bundan önceki o büyük soygun sürecine seyirci kalan AKP, yine Türk Telekom’da dümene geçtiğine göre, bu sefer şirketi nasıl bir son bekliyor?

Bu kez fatura kime kesilecek?

Yapı Kredi de “leventlere” katıldı, Türk Telekom’a ortak oldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder