25 Ocak 2019 Cuma

Beyin göçü artarak devam ediyor: ASELSAN’dan yüzlerce mühendis ayrıldı

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, ASELSAN’dan yüzlerce mühendisin ayrıldığını doğruladı. Görgün, ayrılan mühendis sayısının “birkaç yüz mertebesinde bir iki yüz” olduğunu söyledi.

Görgün ayrıca, mühendislerin ayrılma nedenleri konusunda araştırmalar yapıldığını ve ayrılmaları durdurmak için ücretlerin artırıldığını açıkladı.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Güngör’ün Hacettepe Üniversitesi’nde yaptığı sunuma dikkati çekti. Görgün, o sunumda ASELSAN’dan ayrılanlar hakkında bilgiler vermişti.

Her ayrılan çalışan ile görüştüklerini ve ayrılıkların nedenini anlamaya çalıştıklarını belirten Görgün, ayrılan mühendis sayısının az olduğunu ve yüzde 2’nin altında kaldığını söyledi.

Ayrılanların başka vakıf şirketleri ya da KOBİ’lere gittiğini belirten Görgün, “Yurt dışına gidenler de var. Belli ülkelere gidenler var. Bunların yönlendirmelerle ya da çeşitli firmaların el atması ile olduğu söyleniyor. İnceliyoruz. Ancak ciddidir denilecek bir şey yok ASELSAN özelinde” ifadelerini kullandı.

“BİR KAÇ KİŞİYİ YAKALAYINCA ‘SEN BİR KAÇ KİŞİYİ DAHA GETİR, ADAM BAŞI PARA VERELİM’ DİYORLAR”

Görgün, nitelikli insanlara teklif yapıldığını söylerken, “Birkaç kişiyi yakalayınca da ‘Sen birkaç kişiyi daha getir. Getirdiğin adam başına ayrıca para verelim’ deniliyor. Bunun içinde olanlar da var” dedi. Bu konuda tedbirli olunması gerektiğini söyleyen Görgün, hem ASELSAN’ın hem de Savunma Sanayii Başkanlığının ayrı ayrı çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

“ASELSAN KAFASINI KUMA GÖMÜYOR”

CHP’li Aygün, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Görgün’ün geçen yıl ASELSAN’dan 100-200 mühendisin ayrıldığını söylediğini belirtti. Aygün, Görgün’ün bu rakamın dünya ortalamasının altında olduğunu söylediğinde ise kafasını kuma gömdüğünü söyleyerek, Türkiye’nin “savunma sanayisinde yetiştirdiği önemli isimleri kaybedecek lükse sahip bir ülke olmadığını” söyledi.

Aygün, bu kan kaybının sadece savunma ve teknoloji sektörüne değil, Türkiye’ye de büyük zararlar verecek nitelikte olduğunu söyledi.

Aygün ayrıca, yerli ve milli silahların yapımında görev alan çip mühendislerinin, sektörün öncü firmalarından Hollandalı ASML’ye transfer olduklarına da dikkati çekti. Konuyla ilgili meclise bir araştırma ve soru önergesi de sunan Aygün, Güngör’ün açıklamalarının kendisini doğruladığını söyledi.

“VATANDAŞLARIMIZ ÜLKELERİNDEKİ GELECEK UMUDUNU YİTİRİYOR”

ASELSAN’da mühendis maaşlarının artırıldığı bilgisine de ulaştıklarını söyleyen Aygün, “Ancak sadece maaş artışı ile bu sorun çözülemez. Konu sadece maddi boyut değildir. Ülkedeki hukuk, demokrasi, eğitim ve bilim konusundaki gelişmeler dikkate alındığında vatandaşlarımız ülkelerindeki gelecek umudunu yitirmektedir.

Özellikle donanımlı, birikimli, eğitimli kesim; fırsatını bulduğunda kapağı yurt dışına atmaya başlamıştır. Türkiye’nin hiçbir döneminde böylesi bir kaçış süreci görülmemiştir. Demokrasi boğuldukça bu gidişat artarak devam edecektir. İktidarın buradan ders çıkarmasını isteriz” dedi.

“DURUM ABD TARAFINDAN DA İZLENİYOR”

Aygün, bu konuda verdiği araştırma ve soru önergesinin, ABD savunma sanayii dergilerinden Jane’s Defence Weekly’de İngilizceye çevrilerek yayımlandığına da dikkati çekti. Durumun ABD tarafından da izlendiğinin belli olduğunu söyleyen Aygün, gelişmelerin, hükümetin bu konuda önlem almasının aciliyetini gösterdiğini belirtti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder